Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski parlament usvojio kontroverzni zakon

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski Vrhovni sud odlučio je 15. novembra da nije zakonit vladin plan kojim se migranti tražioci azila vraćaju u Ruandu

  • 1
Rishi Sunak Riši Sunak Riši Sunak / Foto: Tanjug/AP

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka dobila je neophodnu većinu na predlog zakona o Ruandi koji predviđa da se tražioci azila mogu deportavati u Ruandu.

Poslanici su večeras glasali u korist Sunakovog plana, 320 poslanika je bilo za, a 276 je bilo protiv, čime je, kako navodi Rojters, pobedio neke "protivnike" u svovoj Konzervativnoj stranici.

Nakon ključnog 11-časovnog sastanka više od 45 torijevskih poslanika koji su bili protiv ovog predloga zaključili su da bi pobijanje zakona glasanjem zajedno sa laburistima tokom izborne godine moglo da rizikuje kolaps vlade.

Samo 11 pripadnika tvrde struje među konzervativcima, uključujući bivšu ministarku unutrašnjih poslova Suelu Braverman i Roberta Jenricka, bivšeg ministra za imigraciju, glasalo je protiv zakona.

Britanski Vrhovni sud odlučio je 15. novembra da nije zakonit vladin plan kojim se migranti tražioci azila vraćaju u Ruandu, preneo je tada Rojters.

Sud je javno odbacio vladin apel protiv ranije presude, da se migranti ne mogu slati u Ruandu, jer se ne može smatrati bezbednom trećom zemljom.

Sunak je ranije izjavio da je vladin plan povratka ilegalnih migranata i tražilaca azila u Ruandu "ključan" za rešavanje britanske migrantske krize.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    18. januar 2024 | 10:06

    A jel to važi i za premijera Sunaka... On je emigrant uz Indije...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA