Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki Kongres ponovo privremeno sprečio zatvaranje vlade

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za meru je glasalo 314 članova donjeg doma Konresa, dok je 108 bilo protiv, među kojima 106 republikanaca i dvoje demokrata

  • 0
Izbori u Americi, američki izbori, SAD Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je usvojio privremenu zakonsku meru za finansiranje federalne vlade do početka marta, čime će biti sprečeno njeno delimično zatvaranje krajem nedelje.

Zakonski predlog je prosleđen predsedniku SAD Džozefu Bajdenu na potpis, preneo je Glas Amerike.

Za meru je glasalo 314 članova donjeg doma Konresa, dok je 108 bilo protiv, među kojima 106 republikanaca i dvoje demokrata.

Prethodno je isti predlog usvojio Senat, sa 77 glasova "za" i 18 glasova "protiv".

"Imamo dobre vesti za Ameriku. Neće biti zatvaranja vlade u petak", rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer, pre nego što se glasalo o privremenom finansiranju vlade u gornjem domu Kongresa.

Oba doma Kongresa ubrzala su proceduru glasanja, zato što je sneg, koji se prognozira za petak, mogao da spreči odlazak članova iz Vašingtona za vikend. Ni Senat, ni Predstavnički dom još nisu ispunili osnovnu dužnost, a to je usvajanje punog budžeta za fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra. Zbog toga usvajaju privremene mere za finansiranje vlade, da bi se izbeglo njeno delimično zatvaranje.

Šumer i lider republikanaca u Predstavničkom domu Majk Džonson su početkom meseca postigli dogovor o nivou diskrecione budžetske potrošnje od 1.590 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra.

Međutim, zbog dubokih podela u Kongresu, dve stranke sada nisu saglasne u pogledu dogovorene cifre, s obzirom na to da demokrate tvrde da je dogovoreno da budžetski izdaci budu 1.660 milijardi.

Dok traje sporenje između republikanaca u Predstavničkom domu, koji traže veliko rezanje budžetskih troškova i demokrata, nacionalni dug od 34.400 milijardi dolara rapidno raste, što izaziva zabrinutost delom i zbog velikih kamata koje plaća Sekretarijat za finansije.

Treća usvojena mera za privremeno finansiranje vlade predviđa da se prošlogodišnji nivoi potrošnje produže do 1. odnosno 8. marta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA