Vreme čitanja: oko 3 min.

Četiri žene bi mogle da budu na najvažnijim funkcijama u EU: "Tim iz snova poslao bi snažnu poruku"

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moguće je da bi na visokim pozicijama u Evropskoj komisiji, Savetu, Parlamentu i spoljnoj službi mogle da budu žene posle izbora za EU ​​u junu

  • 5
Žene u EU Foto: Tanjug/AP

Nakon izbora za EU ​​u junu, najviši poslovi u Evropskom savetu, Komisiji i Parlamentu - plus šef Evropske službe za spoljne poslove - biće raspoređeni među glavnim političkim grupama. Politico donosi kako bi mogla da izgleda podela kada bi na svim ovim važnim funkcijama bile žene.

U Briselu se puno spekuliše o tome, a Politico ističe da se čuju četiri konkretna imena.

To su Ursula fon der Lajen, za koju se očekuje da ostane na čelu Evropske komisije, ali i Roberta Mecola, koja može da ostane mestu predsednika Evropskog parlamenta.

Samit G7 Foto: Tanjug/AP

Među imenima se spominje i Mete Frederiksen, trenutna premijerka Danske, koja bi mogla da postane predsednica Evropskog saveta, ali i Kaja Kalas, premijerka Estonije, koja bi mogla da postane visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku (skraćeno šef spoljne politike EU).

"To je moj tim iz snova. To bi poslalo tako snažnu poruku", rekao je diplomata koji je želeo da ostane anomiman.

Naravno, još uvek nikakva odluka nije doneta - iako se mora naglasiti da vrlo često ima iznenađenja, kao u slučaju Fon der Lajen - dok kruže mnoga muška imena.

Mete Frederiksen premijerka Danska Foto: Tanjug/AP

Ipak, odluka o tome ko će predsedavati Evropskim parlamentom više pripada političkim partijama i evroposlanicima nego premijerima.

Kombinacije

Ako uzmemo scenario u kojem bi lideri EU od kojih su većina muškarci, odlučili da izaberu žene, onda bi se desilo sledeće: Komisija i Evropski parlament bi ostali u rukama Evropske narodne partije (EPP). Ali posle 2,5 godine EPP bi mogla da prebaci predsednikovanje drugoj partiji.

Socijalisti bi dobili Evropski savet, a liberali bi vladali u Službi za spoljne poslove, diplomatskoj ruci EU. To se uklapa sa EPP i S&D na prvom i drugom mestu na izborima, a liberali će verovatno završiti na četvrtom mestu, prema anketi Politico.

Krajnje desničarski Identitet i demokratija (ID) i desničarski evropski konzervativci i reformisti (ECR) će verovatno biti veoma dobri na izborima za EU, pri čemu se očekuje da će prvi biti treći, a drugi peti, ali neće dobiti najviši posao u EU (postoje spekulacije da bi ECR mogao dobiti potpredsednika Komisije).

Imena takođe imaju smisla, posebno jer fon der Lajen i Mecola verovatno nikuda ne idu. Diplomate sve ozbiljnije shvataju i verovatnoću da Frederiksen zameni Šarla Mišela na čelu Evropskog saveta.

Roberta Mecola, EU samit, Brisel Tanjug/AP

U međuvremenu, ime Kalasove se sve češće pominje u razgovorima u hodniku i uz kafu, dobrim delom zbog drugog važnog faktora: geografije.

U svetlu rata u Ukrajini, mnogi istočnoevropski lideri veruju da bi jedan od najvažnijih poslova u EU trebalo da ide u tom pravcu.

Sama Kalas je to istakla za Politico prošle godine.

"Trebalo bi da budemo na radaru za vrhunske poslove", rekla je ona.

Kaja Kalas Foto: Tanjug/AP

Štaviše, povratak Donalda Tuska - bivšeg predsednika Evropskog saveta koji je ponovo poljski premijer - čini Poljsku najvećom evropskom zemljom sa liderom EPP, što znači da bi bilo "jednostavno nemoguće izbeći" davanje visokog posla nekom istočnoevropljaninu, rekao je zvaničnik EU.

Prema ovom scenariju, Istok bi imao vođu (Kalas), Zapad drugog (fon der Lajen), Sever bi imao Frederiksen, a Jug bi imao Mecolu, iako privremeno.

Dodajte na tu listu Kristin Lagard kao predsednicu Evropske centralne banke (njen mandat traje do 2027.) i Nadiju Kalvinjo, koja je tek počela kao predsednica Evropske investicione banke - i žene bi zauzimale sve najmoćnije pozicije u EU.

EU nema sjajne rezultate kada je u pitanju imenovanje žena na visoke funkcije, osim na poziciju šefice spoljne politike, gde su dve od tri nosioca bile žene (Ketrin Ešton iz Velike Britanije i Federika Mogerini iz Italije , pre nego što je Španac Jozep Borelj preuzeo funkciju nakon poslednjih izbora za EU).

Posao predsednika Evropskog saveta, međutim, imao je tri nosioca - sve muškarce (belgijski Herman Van Rompej i Šarl Mišel, a između njih je i Poljak Donald Tusk). Komisija je imala samo muške lidere sve dok Fon der Lajen nije preuzela vlast 2019.

Od prvih izbora za Evropski parlament 1979. godine, samo tri od 17 predsednika skupštine bile su žene: Simon Veil, Nikol Fonten, a sada i Mecola.

Čini se da su neki muški zvaničnici pomalo uznemireni mogućnošću da žene preuzmu sve vodeće poslove, pri čemu se jedan šali da će biti sveden na čišćenje toaleta, a drugi kaže da se nada da će mu barem biti dozvoljeno da posluži kafu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ženi svakoj nije mesto ni u kuhinji a ne u politici

    20. januar 2024 | 07:26

    Ne zna se koja gora od koje ! Zbog toga i jeste u svetu ovakva situacija od kad ovakve lujke harače po foteljama ! Ursulja može samo sebi dobro da napravi inače na svim dužnostima gde je bila sve uništila sad je parkirali da uništi svet ! A tata kupio fotelju još u svoj vakat dok je politickio za njenu budućnost .

  • JACA 🍀

    20. januar 2024 | 08:53

    Žene ili muškarci, u čemu je razlika, ako su ove četiri persone na istom kursu, kao njihove muške kolege?! A to je anti-ruski, agresivno natovski, naklonjen interesima liberalne svetske elite, vodjen američkim diktatom, bez veze sa stvarnim interesima običnih ljudi u EU.

  • uzas

    20. januar 2024 | 08:21

    Umesto da cuvaju decu i brinu se o porodici !Sve se je naopako i jos gora vremena idu , nazalost !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA