Vreme čitanja: oko 2 min.

Pitali smo ljude u Švedskoj da li strahuju od rata: Odgovor Danca iznenadio, pogledajte šta je rekao Srbin

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reporteri Telegrafa posetili su Malme i pitali su građane kako se osećaju povodom najave švedskog ministra civilne odbrane i da li misle da će biti rata

  • 3

Proteklih nedelja nekoliko švedskih zvaničnika "provuklo" je u izjavama da bi Švedska trebalo da se spremi za rat, što je iznenadilo građane, a neke i zabrinulo.

Nije ovo prvi put da se u ovoj državi pominje ovaj pojam, od kojeg svako strahue. Pre skoro šest godina sva domaćinstva su dobila brošuru pod naslovom "Za slučaj krize ili rata" iz koje su građani mogli da se informišu o tome kako da se pripreme i kako da se ponašaju u ratnim i sličnim situacijama...

Ipak, svet je postao sve zabrinutiji da je ovakav scenario moguć, kada je u govoru o očekivanom pristupanju Švedske NATO paktu ove godine, kao i o tekućoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, švedski ministar Karl-Oskar Bolin pozvao građane da se zapitaju "ko su oni ako dođe do rata?".

"Moglo bi da dođe do rata u Švedskoj... Svet se suočava sa bezbednosnim problemima čiji su rizici veći nego u bilo kom trenutku od kraja Drugog svetskog rata. Da li ste razmišljali da li imate vremena da se pridružite dobrovoljnoj odbrambenoj organizaciji? Ako ne: počnite da mislite!", rekao je, između ostalog Bolin.

Reporteri Telegrafa posetili su Malme i pitali su građane kako se osećaju povodom najave švedskog ministra civilne odbrane i da li misle da će biti rata.

Čini se da većina Šveđana nije mnogo zabrinuta i, iako ostavljaju mogućnost da dođe do takve situacije, nisu stava da će biti rata u njihovoj državi.

"Ne mislim da će biti rata u Švedskoj", bio je najčešći odgovor stanovnika te države, kao i to da "nisu mnogo razmišljali" o upozorenjima koja je izrekao ministar.

"Rekao bih da je informacija da bi nešto moglo da se desi korisna, kako bi ljudi bili spremni na takvu opciju. Ipak, nije dobra ideja da uplaši ljude. Možda nekada dođe do rata, ali ne sada", rekao je jedan meštanin Malmea.

Ipak, čini se da su njihove komšije iz Danske upozorenje shvatile nešto ozbiljnije.

"Skoro da sam bio šokiran kada sam čuo to upozirenje. Nikad se ne zna, u Danskoj smo počeli da se pripremamo na isto zbog objave švedske. Poboljšavamo svoje naoružanje", objasnio je jedan Danac za naš portal.

Dok smo anketirali građane, naleteli smo i na jednog Srbina, šta su nam sagovornici rekli, možete da pogledate u video snimku na početku teksta.

Podsetimo, u poslednje dve godine ne samo da je Švedska potpuno napustila višedecenijsku neutralnost i zatražila članstvo u NATO, nego su i političke elite počele da pripremaju građane na mogućnost ratnog stanja.

Trojica visokih državnih zvaničnika, mađu kojima i premijer Ulf Kriserson i vrhovni komandant oružanih snaga general Mikael Biden, nedvosmisleno su poručili Šveđanima da se mentalno, kao i na svaki drugi način, pripreme za slučaj da rat stigne i do granica Švedske. Kao i tokom poslednja dva veka, smatra se da glavnu pretnju predstavlja Rusija.

Iako članstvo u NATO već dve godine u anketama uživa stabilnu i natpolovičnu potporu švedskih građana, nacija nije jednoglasno prihvatila uznemirujuću retoriku najviših državnih zvaničnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Halo

    21. januar 2024 | 15:17

    Ulaskom u Nato ne dobijate mir to je sigurno.Švedjani nažalost branićete tudje interese i planove a ne svoju zemlju i ratovati kad vam se kaže.

  • Danilo

    21. januar 2024 | 14:27

    Do rata u Švedskoj može doći samo ako zapad bude tako hteo...Rusija apsolutno nema nijedan razlog da napadne... ameri su čudo što se tiče scenarija i režije...napraviće da tako izgleda...

  • Boža zemunac

    21. januar 2024 | 16:23

    Ko režira ratove u svetu.Pa Ameri, a ko bi drugi. Svetsko zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA