Vreme čitanja: oko 1 min.

Stravičan porast broja obolelih od gonoreje: Zabrinjavajuća situacija u ovoj evropskoj zemlji

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istovremeno, za 71 odsto porastao je broj potvrđenih slučajeva sifilisa

  • 1
Zaljubljeni par momak dečko maldić i devojka žena, polno prenosive bolesti gonoreja Foto-kolaž: Shutterstock

Skoro sve opštine u Engleskoj i Velsu zabeležile su porast slučajeva gonoreje, pokazuju podaci lokalnih vlasti. Broj zabeleženih slučajeva porastao je za 97 odsto od 2017. godine, dok je, istovremeno, za 71 odsto porastao broj potvrđenih slučajeva sifilisa, navodi se u izveštaju Udruženja lokalnih samouprava (LGA), koje čine predstavnici opština u Engleskoj i Velsu, prenosi Gardijan.

Iz LGA navode da bi porast broja potvrđenih slučajeva polno prenosivih bolesti širom Engleske i Velsa mogao da bude rezultat povećanog testiranja, ali i toga što su smanjena novčana izdvajanja za seksualno i reproduktivno zdravlje. "Ulaganje u reproduktivno zdravlja pomaže u sprečavanju bolesti i neželjenih trudnoća i smanjuje pritisak na naš zdravstveni sistem", rekao je predsednik odbora za zdravlje udruženja lokalnih samouprava Dejvid Fotergil.

Britansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da će ove godine biti izdvojeno više od 3,5 milijardi funti lokalnim vlastima u Engleskoj za finansiranje zdravstvenih usluga, kao i da će se taj iznos povećavati u svakoj od naredne tri godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • kale

    21. januar 2024 | 08:05

    gospodo mora se voditi racuna o zastiti i licnoj higijeni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA