Vreme čitanja: oko 3 min.

Od leda i snega do tropskih oluja i šumskih požara: Na jednom kraju sveta -40°C, na drugom +48°C

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veliki broj ljudi pogođen je vremenskim nepogodama

  • 2
snežna mećava Foto: Shutterstock

Ovih dana mnogi predeli u svetu nalaze se na udaru veoma nepovoljnih meteoroloških pojava. Od početka godine Sjedinjene Američke Države u više navrata bile su pogođene serijom veoma snažnih oluja, uz obilne kiše i snežne padavine, a jugoistok zemlje bio je i na udaru tornada. Talas veoma lošeg vremena nastaviće se i u narednom periodu.

Tokom vikenda snažan ciklon zavejao je severoistok SAD i šire područje Njujorka, a sneg i led okovali su severoistočnu obalu, kao i oblast Velikih jezera. Temperature su opale ispod -10°C, a polarni udar Srednjem zapadu doneo je temperature niže od -35°C, dok je ledena vazdušna masa sa snegom i mrazom prodrla sve do Meksičkog zaliva.

Temperatura vazduha u Severnoj Americi Foto: Meteociel

Samo što je snažan ciklon napustio američko kopno i nastavio put dalje na istok preko Atlantika, zapadni deo SAD zahvatio je novi ciklon sa jakim olujama i obilnim padavinama. Istovremeno, osetnije otpljenje je zahvatilo kontinetalni deo SAD i Srednji zapad, a dolazak tople vazdušne mase iznad ledene podloge praćeno je i ledenom kišom.

Ledena kiša danas će okovati države od jugoistoka do severoistoka SAD, što će doneti brojne nevolje.

Dobra vest je da će širom Amerike značajno otopliti, a to će doneti i nove nevolje. Zbog očekivanih obilnih padavina u obliku kiše i otapanja snežnog pokrivača, mnoge predele očekuje i opasnost od poplava.

Kada je reč o vremenu, u naredna dva dana Zapadna obala SAD biće na udaru obilne kiše i olujnih vetrova, dok se na planinama očekuje obilni sneg.

Savezne države unutar SAD nakon ledene kiše, očekuju kiša, ka severu i ka oblasti SAD nove količine snega.

Na jugu i jugoistoku SAD u naredna dva dana temperature će biti u porastu i na vrednosti iznad 20°C, ali će ove predele zahvatiti snažne grmljavinske nepogode. Očekuju se obilni pljusklovi sa grmljavinom, a očekuje se i opasnost od tornada. Na udaru najjačih grmljavinskih oluja nalaziće se savezne države od juga i istoka Teksasa preko Luizijane i Misisipija do Alabame, Džordžije, Tenesija, Severne i Južne Karoline.

I dok se Severna Amerika bori sa snegom i ledenim olujama, Australija se nalazi na udaru vrelog talasa i veoma toplog vremena. Najtoplije je u centralnim i zapadnim predelima Australije, uz temperature i do 45-46°C. Čak 48°C beleži se u delovima Zapadne Australije.

Vreo talas doneće veoma visoke temperature jugoistočnim predelima Australije, pa se tako na širem području Sidneja očekuje oko 40°C, dok je letnji prosek 28 do 30°C.

Vreo talas doneo je širom Australije i velike šumske požare.

I dok se veći deo Australije bori ekstremnom vrućinom i požarima, već danima severni deo Australije natapa tropska depresija. Sistem nalik tropskom, uz jake vetrove i veoma snažne grmljavinske pljuskove danima se kreće preko Severne teriritorije i premešta se unutar kopna prema severozapadu Australije, tako da je danas zahvatio severni deo Zapadne Australije. U ovim predelima palo je više stotina litara kiše po kvadratnom metru, uz poplave i bujice. Delovi ovog tropskog sistema doneće kratkotrajne oluje i centralnim i zapadnim predelima.

Satelitski snimak Australije Foto: zoomEarth

Još jedan tropski sistem nalik uraganskom nalazi se severoistočno od Australije.

Očekuje se da ovaj tropski sistem sa severostoka preko Koralnog grebena stigne do severoistoka Australije do četvrtka-petka i donose olujne vetrove, ogromne plimne talase, ali i do 300-500 litara kiše po kvadratnom metru, uz razorne poplave.

Na svom putu unutar kopna značajno će oslabiti.

S obzirom da je na južnoj Zemljinoj polulopti sezona tropskih ciklona, nekoliko tropskih ciklona nalazi se nad Indijskim okeanom južno od ekvatora, ali na bezbednoj udaljenosti od kopna i ostrva.

Inače, sezona tropskih ciklona na južnoj polulopti traje od novembra do maja i na udaru se mogu naći Madagaskar, jugoistočna obala Afrike, ostrva u južnom Pacifiku, ostrva u južnom delu Indijsko okena, severna, severoistočna, istočna, severozapadna i zapadna Australija i severna obala Novog Zelanda.

Kada je reč o Evropi, ledeni talas prethodnih dana sa severa Evrope spustio se preko našeg područja sve do juga, ali u znatno blažem obliku. Ipak, i pored toga tempetrature ujutro se spuštale i do -20°C. Jezgro ledene vazdušne mase prethodnih dana nalazila se u Skandinaviji, uz temperature do -40°C. Ledeno je bilo i u evropskom delu Rusije, uz temperature u više navrata između -40 i -30°C. Nakon ledenog talasa i snega, severozapadnu Evropu i Britanska ostrva zahvatilo je otopljnje sa Atlantika, ali i snažan ciklon sa orkanskom olujom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • globalno zagrevanje

    22. januar 2024 | 23:27

    zimi hladno leti vruće

  • Mile

    23. januar 2024 | 02:10

    Otkad je bilo sveta i veka nikad na planeti nije bila zima i leto na svim kontinentima u isto vreme. Ajmo dalje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA