Vreme čitanja: oko 3 min.

U požaru nastradalo petoro dece, među žrtvama i beba: Vatrogasci rizikovali živote da izvuku mališane iz kuće

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Starost žrtava kreće se od 17 meseci do 11 godina, prema zvaničnicima

  • 0
Požar vatrogasci noć Foto: Shutterstock

Petoro dece, uključujući i 17-mesečno dete, poginulo je u požaru u kući u Saut Bendu u Indijani, javlja ABC 7.

Sedam osoba - jedna odrasla i šestoro dece - nalazilo se u kući u trenutku izbijanja požara.

Zvaničnici su rekli da su izvukli šestoro dece iz kuće, ali da je petoro kasnije proglašeno mrtvim.

Starost žrtava kreće se od 17 meseci do 11 godina, prema zvaničnicima.

Vatrogasne ekipe su u nedelju reagovale na požar oko 18.15 sati po lokalnom vremenu, a boirba sa stihijom trajala je tri sata.

Kada su vatrogasci stigli, dvospratna građevina je bila zahvaćena plamenom. Vatrogasci su rekli da su zatekli nekoliko dece zarobljene na drugom spratu zgrade.

Preživela žrtva, 11-godišnjak, hitno je prebačena u lokalnu bolnicu i kasnije vazdušnim putem u specijalizovani pedijatrijski centar za opekotine u Indijanapolisu na dalje lečenje.

Jedna odrasla osoba bila je u kući u trenutku izbijanja požara, ali je uspela da pobegne i zadobila je lakše povrede, rekli su vatrogasci za ABC News.

"Očigledno je da su nam srca uništena i trenutno smo veoma tužni", rekao je šef vatrogasne službe Saut Benda Karl Bjukenon na konferenciji za novinare u ponedeljak.

"Jedina stvar u vatrogasnoj službi koju mogu da potvrdim je da znamo koliko je teško bilo koga izgubiti, jer činimo sve što je u našoj moći da to izbegnemo. Ali još više boli kada je neko ko je tek počeo da živi - nesposobni da donose savesne odluke, u čemu odrasli treba da im pomognemo."

U toku spasilačkih napora jedan vatrogasac je povređen nakon što je pao kroz drugi sprat i prevezen je u bolnicu na lečenje, saopštili su zvaničnici. Vatrogasac je sada kod kuće i očekuje se da će se potpuno oporaviti.

Još uvek se ne zna šta je uzrok požara i gde je u kući izbio požar. Zvaničnici su rekli da se vatra brzo proširila rezidencijom zbog vetra i loših vremenskih uslova u toj oblasti u to vreme.

"Iako ovaj incident baca senku tuge na našu zajednicu, posebno zbog gubitka mladih života, on je takođe snažan podsetnik na hrabrost i posvećenost koju su pokazali pripadnici vatrogasne jedinice Saut Bend", navodi se u saopštenju.

"Vatrogasci, u svojoj nepopustljivoj posvećenosti zaštiti i služenju, pokazali su duboko zanemarivanje sopstvene bezbednosti pred ekstremnom opasnošću. Njihovi postupci odražavaju najviše ideale nesebičnosti i etosa na prvom mestu za građane, karakteristike koje su simbolične za hrabrost svojstvenu onima koji prvi reaguju u našem gradu", navodi se u saopštenju.

Tokom konferencije za štampu vatrogasne službe Saut Benda u ponedeljak, šef vatrogasne službe Saut Benda Karl R. Bjukenon, gradonačelnik Džejms Miler i državni vatrogasni maršal Džerard Elis obratili su se povodom tragedije i odali počast ekipama koje su reagovale u spasavanju za njihove napore.

"Ovaj sinoćnji incident bio je užasna tragedija u našoj zajednici. Znamo da se ovo danas širi po celoj zajednici i hoće još neko vreme. Naše iskrene molitve i saučešće su sa porodicom i ostatkom naše zajednice koji prolaze kroz ovaj proces žalosti", rekao je Miler.

Bjukenon je rekao da je odrasla osoba koja je pobegla rekla vatrogasnoj ekipi koliko je osoba zarobljeno unutra i pokušala da ih spase.

Bjukenon je dodao da je ovaj incident bio najsmrtonosniji požar u kući tokom njegovog mandata u Saut Bendu.

Vatrogasna služba Saut Benda saopštila je da sarađuje sa državnim i lokalnim vlastima na istrazi uzroka požara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA