Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki specijalci nestali u akciji proglašeni mrtvima: "Foke" se nisu vratile iz akcije protiv Huta

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

SEAL-ovci su prijavljeni kao nestali nakon što su se ukrcali na brod u operaciji 11. januara u blizini obale Somalije, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM) na platformi X

  • 8
Vojska SAD Mornaričke foke Navy seal Foto: Shutterstock

Dve američke "mornaričke foke" koje su nestale u Adenskom zalivu ranije ovog meseca tokom racije na čamac s iranskim oružjem nisu pronađene nakon iscrpne potrage i njihov status je promenjen u mrtvi, rekli su vojni zvaničnici, prenosi Rojters.

SEAL-ovci su prijavljeni kao nestali nakon što su se ukrcali na brod u operaciji 11. januara u blizini obale Somalije, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM) na platformi X (Tviter).

"Oplakujemo gubitak naša dva ratnika iz Pomorskog specijalnog ratovanja i zauvek ćemo poštovati njihovu žrtvu i primer. Naše molitve su sa porodicama, prijateljima 'foka', američkom mornaricom i čitavom zajednicom specijalnih operacija tokom ovog vremena", naveo je komandant CENTCOM-a general Majkl Erik Kurila u saopštenju.

Zajedničkom operacijom koju su sprovele Sjedinjene Države, Španija i Japan pretraženo je više od 50.000 kvadratnih kilometara okeana u potrazi za nestalim "fokama", navodi CENTCOM u saopštenju.

SAD su izvele niz napada na mete Huta kao odgovor na njihove napade na trgovačke brodove u Crvenom moru koji su poremetili globalnu trgovinu i izazvali strah od "uskih grla" u snabdevanju.

Snage Centralne komande SAD u subotu su pogodile protivbrodsku raketu Huta koja je bila usmerena u Adenski zaliv i spremna za lansiranje, saopštila je američka vojska.

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije delove Jemena, tvrde da njihovi napadi na komercijalne brodove imaju za cilj da podrže Palestince u izraelskom ratu u Gazi.

Pokret Huta obećao je da će nastaviti sa napadima uprkos prošlonedeljnim udarima na njihove radarske i raketne položaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA