Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbori u Nju Hempširu: Šta bi pobeda značila za Donalda Trampa ili Niki Hejli?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od izbora u Nju Hempširu zavisi mnogo toga

  • 0
Nikki Haley Niki Hejli Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Republikanske predsedničke predizbore u Nju Hempširu u utorak ne nude nedostatak intriga, piše Rojters.

Iako će to pružiti priliku favoritu Donaldu Trampu da pokaže da je možda nezaustavljiv u svom maršu na republikansku nominaciju, takođe daje izazov Niki Hejli da pokaže da Tramp može biti ranjiv.

Očekuje se da će nadmetanje Trampa i Hejli biti bliže od rezultata u Ajovi prošle nedelje. Tramp je pobedio Hejli, koja je bila njegova ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, i svog drugog preostalog rivala, guvernera Floride Rona Desantisa, za 30 procentnih poena u poslaničkim klubovima države.

Desantis je u nedelju odustao od trke, dajući Hejli prvo "takmičenje za dvoje" koje je dugo tražila.

Evo pogleda na ulog za Trampa i Hejli uoči glasanja u Nju Hempširu:

Donald Tramp

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik je održavao prepune skupove u Nju Hempširu praktično svakog dana uoči izbora, što je užurbano za kandidata koji obično radije bira mesta na kojima će se pojaviti. Ali postoji jednostavan razlog zašto. On želi ovo. Veoma.

Donald Tramp i njegovi saradnici žele da ubede Hejli, njene glasače i njene donatore, kao i medije koji prate kampanju, da je trka završena i da će Tramp biti kandidat. "Ukrcaj se u voz!"

Pobedom nad Hejli sa značajnom razlikom, Tramp bi mnogo doprineo tome.

Nasuprot tome, Trampov tabor je svestan da bi bliski završetak poslao suprotan signal - da veliki deo republikanskog biračkog tela još traži nekog drugog.

Hejli bi imala zamah na predizborima sledećeg meseca u svojoj matičnoj državi Južna Karolina, gde je bila guvernerka. Novac za kampanju bi verovatno nastavio da pritiče da održi njenu ponudu živom.

To je najgori scenario za Trampa, ali on će bez obzira na to ostati favorit za nominaciju protiv demokratskog predsednika Džoa Bajdena u novembru.

Niki Hejli

Niki Hejli  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Pobeda Hejli u Nju Hempširu predstavljala bi politički zemljotres.

Uznemirenje bi izbrisalo auru neizbežnosti koju je Tramp nosio mesecima i to bi podstaklo anti-Trampove snage u stranci.

Hejli bi tada mogla da ode u Južnu Karolinu kao održivu Trampovu alternativu, pri čemu ona iznosi argument da ona predstavlja budućnost stranke, a on prošlost. Bitka bi bila izjednačena, a konačan rezultat neizvestan.

Blisko drugo mesto Hejlijeve ne bi postiglo baš istu stvar, ali bi joj ipak omogućilo da tvrdi da bi glasovi protiv Trampa trebalo da se spoje oko nje - posebno sada kada je Desantis van trke.

Ankete su pokazale da je veća verovatnoća da će Desantisove pristalice promeniti podršku u korist Trampa nego Hejli. Ali Desantisov izlazak iz trke daje Hejlijevoj priliku da juri svoje glasače koji žele da okrenu stranicu o Trampu i instaliraju novu generaciju rukovodstva.

Da li će joj snažan nastup u Nju Hempširu na kraju pomoći da se takmiči sa Trampom u Južnoj Karolini i kasnije, ostaje da se vidi, ali bi ona imala legitimno obrazloženje da ostane u borbi.

Ubedljiva Trampova pobeda bila bi poražavajuća za Hejli, oduzimajući joj bilo kakvu tvrdnju o održivosti trke. To bi pokazalo da je Trampova podrška toliko široka širom stranke da bi bilo malo nade da će ga izbaciti iz koloseka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA