Vreme čitanja: oko 1 min.

Sveti sinod raspravljao od istopolnim brakovima u Grčkoj

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedno saopštenje biće pročitano u crkvama u nedelju, dok će drugo biti poslato vladi

  • 1
Pravoslavni sveštenik, monah, crkva, molitva Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Sinod Grčke pravoslavne crkve raspravljao je danas više od pet sati o tome kako će grčka crkva reagovati na novi zakon, kojim će biti priznati građanski brakovi istopolnih parova.

Članovi Sinoda razgovarali su duže od pet sati, a kako javljaju grčki mediji, pozivajući se na izvore, Sinod je odlučio da neće dati blagoslov za istopolne brakove i mogućnost da takvi parovi odgajaju decu. Navodno će saopštenje biti pročitano vernicima u crkvama narednog vikenda, a jedno saopštenje biće poslato i grčkoj vladi.

"Svako rušenje morala ruši vrednost čoveka", istakao je mitropolit mezogajski Nikola danas prilikom izlaganja Svetom sinodu povodom predloga zakona o istopolnim brakovima i rađanju dece.

Napominje se da tročlanu komisiju osnovanu za izradu teksta kojim se objavljuju osnovna načela Crkve po pitanju istopolnih brakova čine mitropoliti Nafpakta, Ftiotida i Komotinija.

Saopštenje narodu trebalo bi da bude pročitano u crkvama u nedelju, dok će drugo biti poslato na adresu vlade Grčke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    23. januar 2024 | 15:14

    Kako smo došli do toga da o tome crkva debatuje?Svako od nas ima pravo da živi kako želi-ukoliko se neki muškarac oseća kao žena nek promeni pol, obuče haljinče, nađe "momka"....Svako nek živi svoj život kako želi bez ugrožavanja drugih. Ako je naše građansko društvo evoluiralo pa sada prepoznaje potrebe ljudi da promene pol, da budu homoseksualne orjentacije....da stupaju u brak sa istopolnim osobama....sve je to OK. Građansko društvo se menja, prilagođava situaciji i to je deo promena. Sa druge strane crkva ne treba da se bilo kome prilagođava. Ako je Bog rekao da zajednicu-porodicu čine muškarac i žena onda ne može da se to prekraja i prilagođava aktuelnoj situaciji. Šta je sledeće? Nismo potekli od Adama i Eve nego od Adama i njegovog "prijatelja"?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA