Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključna pobeda za Trampa u Nju Hempširu: Dvocifrena prednost nad Niki Hejli, ona izjavila da ostaje u trci

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

I Bajden je pobedio na unutarstranačkim izborima Demokrata u ovoj državi

  • 4
Donald Tramp Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Donald Tramp je pobedio Niki Hejli na unutarstranačkim izborima Republikanske stranke za nominaciju za predsednika SAD na izborima koji će biti održani krajem ove godine, uprkos nadama bivše ambasadorke SAD u UN da bi mogla da odnese pobedu u ovoj državi.

Ovim je, piše LA Times, Tramp došao na korak od treće uzastopne nominacije u trci za predsednika SAD, i to prilično ubedljivom pobedom u državi u kojoj je Hejli imala najjaču podršku.

Projekcije televizija i agencija pokazale su vođstvo Trampa od 55 odsto prema 44 odsto glasova, sa oko 75 odsto prebrojanih glasova.

I Demokrati su sinoć imali unutarstranačke izbore u Nju Hempširu, a kod njih je pobedio aktuelni predsednik Džo Bajden. Njegov izborni štab je imao jasnu poruku za svoje glasače:

"Večerašnji rezultati su potvrdili da je Donald Tramp gotovo osigurao nominaciju republikanaca, i pokret MAGA, koji je protiv slobode, a za negiranje rezultata izbora, dovršio je svoje preuzimanje Republikanske stranke", napisali su u saopštenju.

Trampova pobeda, i to u državi za koju je Niki Hejli govorila da joj je "sigurna", navela je mnoge viđene republikance da od nje zatraže da se povuče iz trke, ali ona je obećala da će "i dalje da se bori", u govoru u kojem je dovela u pitanje mentalnu sposobnost Trampa i upozorila republikance da bi njegova ponovna nominacija dovela stranku do poraza.

- Sa Trampom imate jedan haos posle drugog - suđenja, kontroverze, ovaj tvit, onaj "starački momenat" - rekla je ona, podsećajući da je bivši predsednik pomešao nju i Nensi Pelosi, predsedavajuću Kongresa, i dodala: - Sa Trampom, izgubili smo gotovo sve izbore. Izgubili smo Senat, izgubili smo Kongres, izgubili smo Belu kuću, a Demokrate navijaju za Trampa jer znaju da je on jedini republikanac kojeg mogu da pobede. Prva stranka koja penzioniše svog 80-godišnjeg kandidata će dobiti izbore.

Na drugoj strani, Tramp je nazvao Hejli "varalicom" i pozvao je da se preda.

- Morala je da pobedi ovde. Gadno je izgubila. Imala je veoma lošu noć.

Tramp je ranije rekao da je stranka veoma ujedinjena, "osim Hejli", i rekao da, ako se ona ne povuče iz trke, "moraju da troše pare na nju, a ne na Bajdena".

(Telegraf.rs/LA Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ai

    24. januar 2024 | 08:35

    Trump win elections!

  • Miki

    24. januar 2024 | 08:09

    Ova niki je skroz upotrebljiva...

  • Dejan

    24. januar 2024 | 07:44

    Neće valjda opet ovaj klovn biti predsednik. Mislim i Bajden je katastrofa, nego treba neko mlađi i ko ima pojma o politici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA