Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasio se Zelenski nakon pada ruskog aviona: "Insistiramo na međunarodnoj istrazi"

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenski: Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi o padu ruskog Il-76

  • 0
Volodimir Zelenski Foto:Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi obaranja ruskog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je rekao da je pozvao ministra odbrane Rustema Umerova, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu, načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane (GUR) Kirila Budanova i načelnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka da dostave izveštaj o situaciji pada aviona i razmeni ratnih zarobljenika.

"Očigledno je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, sa osećanjima njihovih rođaka i sa emocijama našeg društva. Neophodno je utvrditi sve precizne činjenice. Koliko je to moguće, s obzirom na to da se obaranje aviona dogodilo na ruskoj teritoriji,van naše kontrole", istakao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Zelenski je naglasio da je GUR angažovan na otkrivanju sudbine svih zatvorenika, a SBU istražuje sve okolnosti.

"Zadužio sam ministra spoljnih poslova Ukrajine da obavesti partnere o podacima koji su dostupni u Ukrajini. Naša država će insistirati na međunarodnoj istrazi", poručio je Zelenski.

Kako su preneli ruski mediji, danas se u Belgorodskoj oblasti srušio avion Il-76, koji se koristi za transport vojne tehnike i desantnih snaga.

Izvori u Oružanim snagama Ukrajine su naveli da je ova letelica nosila rakete za PVO sistem S-300, koje se koriste za masovno granatiranje Harkovske oblasti i drugih pograničnih regiona Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da je avion navodno „prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika“, kao i šest članova posade i tri pratioca.

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Andrij Jusov rekao je da je razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine trebalo da se održi 24. januara.

Prema rečima predstavnika GUR-a, proverava se informacija koju je objavila ruska strana da bi u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti mogli biti ratni zarobljenici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA