Vreme čitanja: oko 4 min.

Strah kao adut: Kako Bajden planira da se bori protiv Trampa i ponovi rezultate izbora iz 2020. godine

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ne možemo mu dozvoliti da pobedi", rekao je Bajden

  • 1
Donald Tramp Džo Bajden Amerika izbori zastava Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Američki predsednik Džo Bajden najverovatnije će dobiti protivnika za kojeg je uveren da će ga pobediti na izborima u novembru - Donalda Trampa.

Pobeda Donalda Trampa na prva dva republikanska predsednička takmičenja u Ajovi i Nju Hempširu gotovo su osigurali da će on biti kandidat te stranke, što je Bajdenova kampanja za reizbor predviđala mesecima, piše Rojters.

To je revanš u kom će, uvereni su, Bajden pobediti, iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je izjednačen sa Trampom, a Amerikanci su ljuti zbog visokih cena i dovode u pitanje njegove godine, ekonomske planove i politiku na granici i na Bliskom istoku.

Da bi ponovo pobedio Trampa, kao što je to uradio 2020. godine, Bajdenov tim je fokusiran na upozorenje da Tramp predstavlja ozbiljnu pretnju američkoj demokratiji i da su u pitanju abortus i druge lične slobode. Oni se oslanjaju na taj pristup kojim će pridobiti nezavisne glasače i izazvati entuzijazam među nezainteresovanim demokratama.

Bajden (81) je doneo kontroverznu odluku da se kandiduje za drugi mandat velikim delom zato što je bio uveren da će se suočiti sa Trampom (77) i zato što misli da je baš on demokrata koji može da ga pobedi na izborima u novembru.

"Da se ​​Tramp nije kandidovao, nisam siguran da bih se ja kandidovao", rekao je Bajden na skupu donatora za svoju kampanju prošlog meseca.

"Ne možemo mu dozvoliti da pobedi", dodao je Bajden.Menadžer Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez rekla je novinarima u sredu da "rezultati iz Nju Hempšira potvrđuju da je Donald Tramp gotovo osvojio nominaciju Republikanske stranke i da je pokret MAGA koji negira slobodne izbore završio preuzimanje Republikanske partije".

Izlazne ankete pokazuju da većinu republikanskih glasača nije briga za Trampov niz krivičnih optužnica i da mnogi veruju u neistinite tvrdnje da Bajden nije pošteno pobedio na izborima 2020.

To je mnoge u Bajdenovom taboru ubedilo da nema mnogo razloga da pokušaju da dođu do Trampovih pristalica tokom kampanje.

U ovom trenutku, većina Amerikanaca ili voli Trampa ili ga mrzi, rekli su Bajdenovi pomoćnici u kampanji - a isto važi i za Bajdena. Izbori 2024. biće fokusirani na to ko može da pronađe svoje birače i da ih animira da glasaju.

Tramp je optužio Bajdena i demokrate za "podmetanje straha" i ovog meseca je Bajdenov mandat nazvao "neprekinutim nizom slabosti, nesposobnosti, korupcije i neuspeha".

Trampova kampanja nije odgovorila na zahtev za komentar.

Bajden protiv Trampa bio bi sedmi revanš američkog predsednika u istoriji, ali prvi otkako se republikanski predsednik Dvajt Ajzenhauer drugi put uzastopno suočio sa demokratom Adlajem Stivensonom na izborima 1956. godine.

Ekonomija vs. demokratija

Suočavajući se sa pritužbama nekih demokrata da kampanja nije bila fokusirana, Bajdenov tim je dodao izborne veterane.

Ranije ovog meseca, koordinator za infrastrukturu Bele kuće i bivši gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landru postao je nacionalni kopredsedavajući kampanje, a veteran demokratske predsedničke kampanje, Dan Kaninen, počeo je da vodi napore u državama koje su žestoko osporavane jer je teško predviteti za koga će da glasaju, a koje su u američkom izbornom slengu poznate kao "swing states".

U utorak je kampanja privukla zamenicu šefa kabineta Bele kuće Džen O'Meli Dilon i višeg savetnika Majka Donilona, koji su uspešno vodili Bajdenovu kampanju 2020.

Bajden i potpredsednica Kamala Haris u narednim nedeljama posetiće ključne države koje će najverovatnije odlučivati o izborima. Kampanja sada ima osoblje u svakoj od sedam veoma spornih država koje smatraju bojnim poljem, uključujući Pensilvaniju, Mičigen i Viskonsin.

Bajden će se uglavnom fokusirati na ekonomska pitanja, a takođe će održati vatrenije govore o pretnji za koju veruje da Tramp predstavlja po demokratiju.

Haris je u ponedeljak započela turneju u državi Viskonsin, koja je bila usredsređena na mere republikanaca protiv abortusa. Kampanja je fokusirana na Amerikance na koje je uticao konzervativni Vrhovni sud koji je poništio značajnu presudu kojom je ženama garantovano pravo na usluge abortusa.

Haris, prva afroamerička potpredsednica SAD, takođe ima zadatak da poveća podršku mladih i afroameričkih glasača, gde je podrška Bajdenu oslabila.

Strah od Trampa pomaže Bajdenu

Bajdenovo prikupljanje sredstava zbog Trampovih rezultate u Ajovi i Nju Hempširu počelo je odmah.

"Ovi izbori su uvek bili ti i ja protiv ekstremnih MAGA republikanaca", objavio je Bajden na društvenim mrežama u noći kada su objavljeni rezultati u Ajovi. "Bila je istina juče i biće istina sutra. Pa ako ste sa nama, uključite se sada."

Bajdenovi saveznici predviđaju da će novi talas donacija biti manji od 97 miliona dolara koje su kampanja i Demokratska stranka prikupile u poslednja tri meseca 2023.

Tramp je prikupio 45 miliona dolara u trećem kvartalu, najnoviji dostupni podaci, ne uključujući prikupljanje sredstava Republikanske stranke.

"Trampova neizbežnost je rudnik za prikupljanje sredstava za Bajdena i znam mnogo republikanaca koji se slažu sa tim", rekao je Džon Morgan, advokat sa Floride i vrhunski prikupljač sredstava za predsedničku kampanju, koji predviđa da bi kampanja mogla da dobije 500 miliona dolara u novcu.

"Ljudi se plaše da će izgubiti svoju zemlju, svoju demokratiju, svoja prava i postoji veoma visok nivo motivacije oko toga", rekao je Morgan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран ловћенац

    25. januar 2024 | 16:34

    Бајдену фашистоо

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA