Vreme čitanja: oko 3 min.

Policajac pucao u naoružanog čoveka, pa slučaju ranio šest slučajnih prolaznika

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ramos je osuđen na 18 meseci uslovno. Ali on može tražiti da mu se ta kazna skrati pod uslovima sporazuma o priznanju krivice s tužiocima

  • 0
DŽordan Vadi (levo) i policajac s oružjem u rukama Foto: Tanjug/AP

Policajac iz Denvera izjasnio se u utorak da je kriv za ranjavanje šestoro slučajnih prolaznika u gomili kada je pucao na naoružanog čoveka, javlja AP.

Brendon Ramos (30) nije govorio na sudu osim što je priznao da razume svoja prava u izjašnjavanju o krivici za napad trećeg stepena, u pucnjavi 2022. godine. Osuda ga čini nepodobnim da služi kao policajac, rekli su tužioci. Međutim, policijska uprava Denvera saopštila je da Ramos ostaje na neplaćenom administrativnom odsustvu dok sprovodi reviziju pucnjave.

Ramos je osuđen na 18 meseci uslovno. Ali on može tražiti da mu se ta kazna skrati pod uslovima sporazuma o priznanju krivice s tužiocima.

Ramos je radio u timu za prevenciju nasilja od vatrenog oružja u četvrti Donji centar Denvera, u blizini MLB stadiona, barova i restorana, kada su on i još dvojica policajaca, koji nisu optuženi, pucali na Džordana Vedija nakon što je izvukao pištolj iz svog džepa.

Ostali policajci su stajali ispred Vadija kada je izvukao pištolj, a iza njega je bio samo zid od cigle i šipka. Velika porota je utvrdila da su se drugi policajci plašili za svoje živote i da bi bilo pravno opravdano da su pucali na Vadija. Međutim, utvrđeno je da Ramos, koji je pucao na Vadija sa strane, nije bio u opasnosti jer se Vadi nije okrenuo prema njemu, a Ramos je zanemario rizik po gomilu ljudi iza Vadija.

Anđelika Rej, učiteljica koja je slavila unapređenje na poslu, pogođena je u nogu i nije mogla da stoji dok je gledala kako joj krv teče na ulicu. Zbog povreda je izgubila posao, ali je kasnije vraćena na posao sa manje radnih sati.

Bejli Aleksander je pretrpela sopstvenu traumu od upucavanja, videvši svog dečka prekrivenog krvlju. Ali Aleksander, koja izbegava da izlazi u centar grada, takođe je pričala o agoniji kada je njena majka dobila poziv usred noći da je njena ćerka upucana i požurila da stigne u bolnicu u Denveru iz grada udaljenog tri sata.

Jekalo Veldehivet, čija je verenica bila ispred njega kada je upucan, rekao je da su im traume od pucnjave otežale vezu.

"Svet više ne osećam poznatim ili sigurnim kao što je nekada bio“, rekao je on sudiji.

Nakon saslušanja, Vilis Smol Četvrti, koga je metak pogodio u stopalo, rekao je da nije u potpunosti zadovoljan Ramosovom kaznom, ali da mu je drago što odgovara za ono što se dogodilo.

Sudija je priznao da je pucnjava zauvek promenila živote žrtava, te da Ramos više neće moći da radi kao policajac, poželevši mu dobro na njegovom "novom putu", dodavši da je pucnjava polarizovala grad, ali nije iznosila detalje.

Nakon što je Ramos optužen, tadašnji gradonačelnik Majkl Henkok doveo je u pitanje odluku velike porote da optuži Ramosa. Policijski sindikat je saopštio da će učiniti sve što može da odbrani Ramosa i da je cela situacija mogla da se izbegne da je Vadi stao i pokazao prazne ruke policajcima.

U saopštenju, okružni tužilac Bet Meken takođe je okrivila Vadija, koji se izjasnio krivim. On još nije osuđen.

"Naravno, ništa od ovoga ne bi se desilo da Džordan Vedi nije nosio ilegalno oružje i, iz tog razloga, zadovoljan sam što se gospodin Vedi izjasnio krivim za krivično delo i što će odgovarati za svoju ulogu u događajima te noći", rekla je ona.

Ramosov advokat Lara Marks Bejker rekla je da Ramos potiče iz porodice posvećene javnoj službi i da je od detinjstva želeo da bude policajac. Bio je motivisan željom da zaštiti ljude i morao je da donese odluku o tome šta da radi sa Vedijem, rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA