Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 60 zatvorskih čuvara tražilo ublažavanje smrtne kazne dvostrukom ubici: "Verujemo u nju, ali..."

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak i bivši upravnik zatvora i rođaka žrtve traže da mu se kazna ublaži

  • 0
Brajan Dorsi Foto: Tanjug/AP

Šezdeset zatvorskih službenika pozvalo je svog lokalnog guvernera da spreči pogubljenje dvostrukog ubice jer je on "uzorni zatvorenik" koji im je bio i berberin, piše The Telegraph.

Brajan Dorsi (51) osuđen je 2006. za ubistvo svoje rođake Sare Boni i njenog muža Bena Bonija u centralnom Misuriju.

Dorsi, koji je odslužio većinu svoje kazne u popravnom centru Potosi, oko 110 kilometara južno od Sent Luisa, trebalo bi da umre ubijen smrtonosnom injekcijom 9. aprila.

Ali, desetine zatvorskih čuvara ove nedelje su pisali republikanskom guverneru Majku Parsonu, pozivajući ga da pomiluje Dorsija zbog njegovog dobrog ponašanja.

"Mi smo deo zajednice za sprovođenje zakona koja veruje u zakon i red", napisala je grupa u pismu pozivajući Parsona da ublaži kaznu na doživotnu kaznu bez uslovnog otpusta.

"Uopšteno govoreći, verujemo u upotrebu smrtne kazne", rekli su. "Ali slažemo se da smrtna kazna nije odgovarajuća kazna za Brajana Dorsija."

Dorsi se "klonio nevolja"

U pismu, koje je potpisalo 60 popravnih službenika i drugog osoblja, navodi se da se Dorsi "držao podalje od nevolja, nikada nije dolazio ni u kakvu situaciju i da je poštovao nas i svoje kolege zatvorenike".

Rekli su da je smešten u "počasnoj spavaonici" u popravnom centru, stambenom delu za zatvorenike sa dobrim ponašanjem.

Troj Stil, bivši upravnik, napisao je u pregledu Dorsijevog zatvorskog dosijea da je on bio "uzoran zatvorenik" kome je dozvoljeno da služi kao berberin. Stil je dodao da je Dorsi šišao zatvorenike, oficire, pa čak i njega.

Dorsijevom pogubljenju protivi se i njegova rođaka Dženi Gerhauzer, koja je rodbina žrtve.

"Živimo usred zemlje 'oko za oko'. Ali volela bih da ljudi shvate da nije sve tako crno-belo“, rekla je ona za Kansas City star.

U peticiji na 80 stranica podnetoj prošlog meseca, Megan Krejn, advokat Dorsija, napisala je da je njenom klijentu uskraćen efektivni branilac pre nego što se izjasnio krivim. Ona je takođe rekla da je Dorsi "doživeo psihozu od droge u noći zločina i zbog toga nije bio sposoban za promišljanje – što je neophodna namera za ubistvo".

Parson je odbio svaki zahtev za pomilovanje u slučaju smrtne kazne otkako je postao guverner pre šest godina.

Misuri je jedna od pet država koje su izvršile egzekucije 2023. Prošle godine u toj državi su pogubljene četiri osobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA