Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni milijarderi optuženi da su maltretirali radnike u luksuznoj vili u elitnom delu Ženeve

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iza zatvorenih vrata njihove vile od 400 kvadratnih metara, navodno su se dogodile užasne stvari

  • 0
Porodica Hinduja Foto: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Tri tužiteljke optužuju četiri člana moćne indijske porodice Hinduja da su ih eksploatisali kao kućne pomoćnice u Švajcarskoj. Prema optužnici, tužiteljke su regrutovane u Indiji i potiču iz veoma siromašnih sredina, a osim njih, prema Swissinfo-u, još oko 15 osoba živelo je pod sličnim uslovima eksploatacije u vili u Koloniju.

Impozantna vila se ređa jedna do druge - opština Koloni je dom superbogatih u Ženevi. Među njima je i indijska porodica Hinduja - s bogatstvom od 9 do 10 milijardi franaka, kako je nedavno procenilo poslovni magazin "Bilanz". Prema časopisu, bogatstvo potiče "iz različitih poslovnih oblasti, od kamiona do banaka i elektrana", opisuje Blick.

Međutim, iza zatvorenih vrata njihove vile od 400 kvadratnih metara, navodno su se dogodile užasne stvari. Tužilaštvo optužuje porodicu Hinduja da su Indijce prošvercovali u Švajcarsku s turističkim vizama, a zatim im ukrali pasoše. Zatim su, prema navodima "Tages-Anzeigera", bračni par Kamal i Prakaš Hinduja, kao i njihov sin i snaja, držali ljude pod kontrolom, zatvarali ih i držali kao robove.

Porodica Hinduja Porodica spremna da se brani; Foto: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Detalji eksploatacije

Kako pišu švajcarski mediji, navodno ih je porodica dovela u Švajcarsku da rade na imanju u Koloniju, blizu Ženeve "s ciljem eksploatacije njihovog rada". Ovi zaposleni su smešteni na licu mesta, ali su živeli u lošim uslovima u podrumu vile. Optužnica tvrdi da su neki od njih spavali godinama u podzemnom skloništu na spratnim krevetima.

Tužilaštvo tvrdi da su morali raditi svaki dan, od svitanja do kasno uveče ili noću, bez slobodnog dana, bez nadoknade za prekovremeni rad, uz nametnute i neplaćene praznike. Plata, isplaćena u indijskim rupijama, navodno bi iznosila nekoliko stotina franaka mesečno. Nije uvek bila isplaćena.

Bez pasoša, oduzete od strane poslodavaca, bez poznavanja jezika, bez prijatelja ili porodice, bez dozvola za boravak i rad, bili su potpuno izolovani. Prema Tužilaštvu, porodica je iskoristila situaciju zavisnosti i potpuno nepoznatog mesta u kojem su živele ove kućne pomoćnice.

Prva tužiteljka, 58-godišnja Indijka, radila je za porodicu od 1997. do 2018. godine, sa pauzom od oko dve godine. Pratila je porodicu na mnogim putovanjima, uglavnom da bi se brinula o decia. Zastrašena godinama unazad, tek je 2018. godine smogla hrabrost da ih prijavi.

Jedna od njih, 45-godišnja Indijka, radila je u periodu 2008-2009. i 2017-2018. kao kućna pomoćnica, uglavnom kao kuvarica. Na kraju, treća tužiteljka, starosti 51 godinu, radila je za porodicu u periodu od 2009. do 2016. godine pod sličnim uslovima.

Tri bivše zaposlene povukle su svoje prijave tokom postupka. Prema Tužilaštvu, oko petnaest drugih ljudi je regrutovano da radi u vili u Koloniju pod sličnim uslovima, ali nisu mogli biti identifikovani ili locirani.

Porodica Hinduja Porodica sutra pred sudijom; Foto: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Zahtev za oslobađanje

Odbrana, koja je podnela brojne žalbe protiv odluka Tužilaštva i Krivičnog suda, osporava ove optužbe.

"Naši klijenti će tražiti oslobađanje. Biće postavljeno mnogo preliminarnih pitanja, jer nespretna istraga postupka, zasnovana na brojnim lažima, zahteva mnogo dodatnih informacija. Na primer, još uvek nemamo pristup kompletnom dosijeu", rekao je Romain Jordan, jedan od advokata odbrane, agenciji Keystone-SDA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA