Vreme čitanja: oko 6 min.

Pala presuda za monstruma koji je ubio hrabru studentkinju: Nije njegova jedina žrtva, zločini su mu jezivi

M. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Trostruki ubica iz Notingema, Valdo Kalokane, zadržan je u bolnici visoke bezbednosti „doživotno“ nakon što je ubio troje u divljanju nožem dok jezivi CCTV pokazuje kako se odvijao dan užasa

  • 0
Grace Kumar, Notingem pucnjava Foto: Facebook/ Grace Kumar
Jan Kouts, Barnabi Veber i Grejs O'Mali-Kumar (Ian Coates Barnaby Webber and Grace O'Malley-Kumar) Foto: Tanjug/AP

Paranoični šizofreničar koji je nasumično masakrirao dvoje studenata i domara tokom divljanja nožem u Notingemu prošle godine, pre nego što je kombijem naleteo na troje ljudi, provešće ostatak života u duševnoj bolnici.

Valdo Kalokan (32) je zbog ovih zločina danas osuđen na neodređeno vreme u bolnici visoke bezbednosti, javlja Daily Mail.

Kalokan je nasmrt izbo nožem 19-godišnje studente Barnabija Vebera i Grejs O'Meli-Kumar pre nego što je ubio svoju treću žrtvu, Jana Koutsa - 65-godišnjeg školskog domara kojem je ostalo četiri meseca do penzionisanja - i ukrao njegov beli kombi.

Pomahnitali ubica - koji je rekao da čuje glasove koji ga podstiču da ubija i verovao je da ga kontrolišu MI5 i zvučni talasi - zatim je projurio kroz centar grada Notingema i naleteo kombijem na troje pešaka, koji su srećom svi preživeli.

Danas je sudija rekao Kalokanu, koji se izjasnio krivim po tri tačke optužnice za ubistvo iz nehata uz smanjenu odgovornost i još tri za pokušaj ubistva, da će biti zadržan u visokobezbednoj bolnici Ašvort "vrlo verovatno do kraja života".

Ali, porodice žrtava besne su protiv odluke da se on bude osuđen za manju optužbu, odnosno za ubistvo iz nehata. Roditelji Barnabija rekli su da "prava pravda nije zadovoljena", dok je Janov sin Džejms rekao da se ubica "izvukao sa ubistvom".

Shrvani rođaci su takođe optužili policiju Notingemšira da ima "krv na rukama", jer nije uspela da zaustavi Kalokana - koga su želeli da uhapse zbog napada na policajca u vreme kada je izvršio trostruka ubistva.

Zastrašujući snimci bezbednosnih kamera koji su se pojavili i danas na sudu pokazuju kako se odvijao dan užasa, a Kalokan je snimljen kako vozom stiže u Notingem pre nego što je satima lutao ulicama.

Barnabi i Grejs su viđeni kako šetaju kući iz noćnog kluba u 4 sata ujutro 13. juna, nekoliko trenutaka pre nego što je ubica iskočio iz mračne uličice i brutalno ih napao. Čuje se osoba koja poziva hitnu pomoć, a koja je naišla na njihova tela, kako policiji opisuje nezamislivu scenu govoreći: "O, ne... bilo je užasno".

Kalokan je tada snimljen kako ležerno odlazi i pokušava da provali u hostel za beskućnike - samo da bi ga jedan stanar udario pesnicom u lice.

Sledeći put je viđen kako se zabija u tri pešaka belim kombijem. Snimak kamere sa tela policajca pokazuje njegovo dramatično hapšenje od strane policije sa električnim omamljivačem svega nekoliko minuta kasnije.

Valdo Kalokan Valdo Kalokan Foto: Tanjug/AP

Sudija Tarner je danas rekao Kalokanu:

"Počinili ste niz zločina u ovom gradu koji su okončali živote troje ljudi. Vaši odvratni zločini šokirali su naciju i uništili živote vaših preživelih žrtava i porodica svih njih."

Diplomirani student inženjeringa bio je umešan u najmanje sedam alarmantnih incidenata koji su skrenuli pažnju zvaničnika na njega pre fatalnih napada - a protiv njega je izdat nalog za hapšenje zbog napada na policajca.

U izjavi pročitanoj o koracima suda nakon izricanja presude, Barnabijeva majka Ema je rekla:

"Mi smo kao uništena porodica iznevereni zbog višestrukih propusta i neefikasnosti državnih agencija. Krunsko tužilaštvo nas nije konsultovao kao što je prijavljeno."

Ema je rekla da je prvi sastanak sa njima bio 24. novembra.

"Bili smo pred svršenom činjenicom da je doneta odluka da prihvatimo optužbe za ubistvo iz nehata", rekla je ona.

"Ni u jednom trenutku tokom prethodnih pet i po meseci nismo dobili nikakve naznake da bi ovo moglo da se završi nečim drugim osim presudom za ubistvo. Verovali smo u naš sistem, glupo, kako se ispostavilo. Ne sporimo da je ubica psihički bolestan i da je tako već duži niz godina. Međutim, planiranje unapred posredovano, prikupljanje smrtonosnog oružja, skrivanje u senci i brutalnost napada su delo pojedinca koji je tačno znao šta radi. On je potpuno znao da je to pogrešno, ali je to ipak uradio", rekla je ona.

Sudija Tarner je rekao ubici da je svojim postupcima mnoge rođake i prijatelje žrtava osudio na "život tuge i bola".

"Nikad nije bilo sumnje da ste vi počinili ove užasne zločine. Ubrzo je, međutim, postalo jasno da će se centralno pitanje u ovom slučaju odnositi na to da li ste u vreme izvršenja ovih krivičnih dela patili od simptoma teškog mentalnog poremećaja", rekao je sudija i dodao da psihijatrijski dokazi nisu umanjili užas i uticaj krivičnih dela, ali je rekao da je, po njegovom mišljenju, Kalokanova abnormalnost uma značajno doprinela da on izvrši niz napada.

Dok mu je izricana presuda, Kalokan je stajao sa rukama pored sebe i nije pokazivao emocije dok je gledao prema sudiji.

Nakon što mu je rečeno da ga mogu odvesti u ćeliju, Kalokan je nakratko pokušao da sedne na svoje sedište pre nego što mu je jedan od petoro ljudi za koje se smarta da je deo osoblja psihijatrijske bolnice pokazao da ustane i ode.

Pre izricanja presude Kalokanu jutros, jedan od sinova Jana Koutsa je dobio aplauz nakon što je ustao u sudnici da bi održao improvizovano obraćanje.

Obraćajući se porodicama Barnabija i Grejs, on je rekao:

"Bez obzira na ishod, naša porodica je tu za vas od sada do bilo kada. Tako mi je žao što smo morali da prođemo kroz ovo i što smo se ovako upoznali."

"Ako ne uspem da ostanem ceo dan jer ne mogu da držim jezik za zubima, izvinjavam se. Ali mi smo u istom čamcu."

Rođaci ubijenih i povređenih u napadima, sedeći na javnoj galeriji, odgovorili su aplauzom na njegove reči.

Ranije je njegov 38-godišnji sin Džejms rekao da oseća samo mržnju prema ubici svog oca.

Kalokan je napao Grejs i Barnabija dok su se vraćali kući iz noćnog kluba. Svedoci su opisali herojske pokušaje devojke da zaštiti prijatelja od pomahnitalog ubice.

Juče su njeni roditelji Šinejd O'Meli i dr Sandžoj Kumar rekli da je potrebno da postoji "masovno odvraćanje" od upotrebe noževa i pozvali vladu da se "hitno" pozabavi tim pitanjem.

Sud u Notingemu je u sredu čuo od psihijatara koji su raspravljali o Kalokaneovom mentalnom stanju, a jedan je rekao prepunoj sudnici da je Kalokan čuo glasove koji mu govore da treba da ubija ljude ili će njegova porodica biti povređena.

Njegov advokat je takođe rekao sudu da je optuženi jednom posetio sedište MI5 u Londonu, tražeći od njih da prestanu da ga "kontrolišu".

"On je pokušao da se preda MI5 u njihovom štabu kako bi pokušao da ih spreči da ga kontrolišu. To nije njegova izmišljotina. Postoji fotografija koju su snimili njihovi sistemi u Temz Hausu", rekao je advokat i dodao da se taj incident dogodio 31. maja 2021, otprilike dve godine pre "očajničke epizode" u kojoj su tri osobe ubijene na ulicama Notingema.

Dr Najdžel Blekvud, profesor forenzičke psihijatrije na Kings koledžu u Londonu, rekao je:

"Mislim da je velika verovatnoća da će mnogo godina svog života provesti u bezbednoj psihijatrijskoj nezi."

Dr Ros Mirvis, konsultant psihijatar u bolnici visoke bezbednosti u Ašvortu u Merzisajdu, gde je optuženi pacijent, složio se sa dr Blekvudom i dr Meksvinijem da Kalokan ne bi ubio 13. juna da nije patio od paranoidne šizofrenije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA