Vreme čitanja: oko 1 min.

Kralj Čarls primljen u bolnicu na godišnjicu atentata: Pogledajte kako mu je telohranitelj spasao život

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Daleke 1994. godine, posetio je Sidnej i našao se na meti nezadovoljnog studenta

  • 0
Kralj Čarls treći jevreji rabin Foto: Tanjug/AP

Kralj Čarls primljen je danas u bolnicu, gde će biti operisan zbog benignog uvećanja prostate. Viđen je kako napušta svoje imanje u pratnji kraljice i ulazi u jednu privatnu kliniku u Londonu.

Slučajnost je da se na današnji dan, pre 30 godina, dogodio atentat na tadašnjeg princa od Velsa, tokom kraljevske turneje po Australiji.

Princ Čarls je 1994. godine posetio Sidnej kako bi, između ostalog, bio govornik na ceremoniji povodom Dana Australije.

To je iskoristio 23-godišnji student koji je ispalio dva hica u pravcu tadašnjeg britanskog prestolonaslednika.

David Kang je iskočio iz gomile i potrčao ka predstavniku kraljevske porodice. Odmah je ispalio hice, ali su ga sustigli članovi obezbeđenja, uključujući lični telohranitelj koji se postavio kao svojevrsni štit.

Nekoliko minuta nakon dramatičnog incidenta o svemu su obaveštene kraljica Elizabeta II i princeza Dajana, koja je u to vreme živela odvojeno.

Tadašnji premijer Australije, Pol Kiting, rekao je da ga je "cela situacija osramotila, ali da ovo nije bio pokušaj ubistva".

"Mislim da moramo razmisliti o ovome. Princ Čarls je dobar prijatelj ove zemlje i prema njemu treba postupati s poštovanjem i dostojanstvom koje zaslužuje. Njegova kontrola u datim okolnostima odražava profesionalni stav koji ima. Ono što je važno zabeležiti jeste da to nije bio pokušaj ubistva. To je bila politička demonstracija", rekao je Kiting.


David Kang, Kralj Čarls, Sidnej, 1994 TOMMY CHENG / AFP / Profimedia

Kako je policija saopštila, Kang je bio frustriran nedostatkom medijske pažnje za ljude poput njega s obzirom da se pre 30 godina Australija suočavala s velikim brojem aboridžina zatvorenim u kampovima u Port Hedlandu, Zapadnoj Australiji i Sidneju.

Kang je uhapšen, proglašen krivim i osuđen na 500 sati društveno korisnog rada. Kako je otkrila njegova majka u izjavi 2015, oženjen je, ima dvoje dece i radi kao advokat u Sidneju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA