Vreme čitanja: oko 1 min.

Mornarica SAD pogodila rakete Huta nakon napada na brod s ruskom naftom

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mornarica SAD pogodila rakete Huta nakon napada na brod s ruskom naftom

  • 3
Upad Huta na teretni brod u Crvenom moru Printscreen

Brodovi američke mornarice danas su pogodili protivbrodsku raketu Huta, nekoliko sati nakon što je ta jemenska militantna grupa gađala tanker "Marlin Luanda" u Adenskom zalivu, koji je prevozio rusko gorivo.

Centralna komanda SAD (Centcom) saopštila je da je ta raketa Huta bila spremna za lansiranje i da je predstavljala "neposrednu pretnju" pomorstvu u toj oblasti.

"Američke snage su uništile raketu", dodala je Centcom na platformi X.

Brod "Marlin Luanda", koji je plovio po nalogu trgovninske kompanije "Trafigura Group" napadnut je kasno u petak i prenosio je rusku naftu, kupljenu ispod cene nametnute od strane G7, javlja Blumberg.

"Sva posada na brodu Marlin Luanda je bezbedna i požar u teretnom rezervoaru je u potpunosti ugašen. Brod sada plovi prema sigurnoj luci", saopštila je "Trafigura Group" .

"Blumberg" ocenjuje da će to što je targetirani brod prevozio ruski teret izazvati zabrinutost u Moskvi, budući da velike količine ruske nafte sada prolaze kroz južno Crveno more da bi stigle do azijskih kupaca, čije je tržište za Ruse zamenilo evropsko nakon početka rata u Ukrajini.

Portparol Huta je ranije rekao za ruski list "Izvestija" da će ruski i kineski brodovi koji plove kroz Crveno more biti bezbedni, iako ta grupa gađa američka i britanska plovila.

Od zajedničkih vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na Hute ranije ovog meseca, saobraćaj tankera u regionu je opao, ali neki izvoznici nafte, uključujući Saudijsku Arabiju, nastavljaju da koriste taj plovni put.

Ipak, napad na "Marlin Luandu" s ruskim teretom dovodi u pitanje da li će naftni tankeri nastaviti da prolaze preko Crvenog mora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    27. januar 2024 | 14:30

    Ruska nafta- kupili Amerikanci da prodaju 10x skuplje - Evropi

  • Уго Чавез

    27. januar 2024 | 15:26

    Делује ми да ће америчка морнарица имати посла и у свом дворишту коначно, правац Мексички залив, Тексас,латино-имигранти, заиграла мечка и пред њиховим вратима

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA