Vreme čitanja: oko 2 min.

Jezivi podaci FBI: Krstarenja umesto idealnog odmora postaju veliki rizik, drastično porastao broj silovanja

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prijavljen je 131 incident u 2023. u poređenju sa 87 u 2022. i 101 u 2019. godini, pre nego što je pandemija koronavirusa osakatila industriju na oko dve godine

  • 4
FBI logo Foto: Tanjug/AP

Broj prijavljenih silovanja i seksualnih napada na krstarenjima dostigao je novi maksimum 2023. godine, prema statistikama koje je prikupio FBI, javlja Fox News.

Prijavljen je 131 incident u 2023. u poređenju sa 87 u 2022. i 101 u 2019. godini, pre nego što je pandemija koronavirusa osakatila industriju na oko dve godine.

Ali stvarni broj incidenata je verovatno mnogo veći, upozoravaju stručnjaci. Na nacionalnom nivou, dva od tri seksualna napada ostaju neprijavljena, prema Nacionalnoj mreži za silovanje, zlostavljanje i incest, a Zakon o bezbednosti i bezbednosti krstarenja iz 2010. ne štiti one koji nisu državljani SAD.

Ranije ovog meseca, MSC Cruises je tužen za dva navodna seksualna zločina na odvojenim brodovima. U jednoj tužbi navodi se da je član posade silovao putnicu, a druga je optužila kompaniju za krstarenje da nije zaštitila maloletnu devojčicu od zlostavljanja u kupatilu.

MSC Cruises je u saopštenju poslatom mejlom odgovorio da kompanija "nije u mogućnosti da komentariše ove konkretne pravne slučajeve koji su u toku."

"Međutim, svaku tvrdnju o napadu na našim brodovima shvatamo ozbiljno."

"Prijavljujemo svaku tvrdnju nadležnim organima za sprovođenje zakona i u potpunosti pomažemo u svakoj istrazi, kao i da obezbedimo preduzimanje odgovarajućih radnji", navodi se u odgovoru.

Džek Hiki, pomorski advokat sa Floride koji je podneo obe pravne radnje, rekao je za Fox News Digital da kompanije za krstarenje generalno čine sve što mogu da sakriju zločine, posebno seksualne.

"Kruzeri su zabrinuti za svoj imidž. To bi trebalo da bude odmor. To bi trebalo da bude pozitivno iskustvo", rekao je Hiki.

"Oni žele da što manje o seksualnim napadima izađe na videlo."

Zakon o bezbednosti krstarenja zahtevao je od Ministarstva saobraćaja da objavi statistiku prijavljenih zločina na svojoj veb stranici.

Seksualni zločini daleko nadmašuju druge prijavljene zločine, koji uključuju 22 napada sa "teškim telesnim povredama", dve sumnjive smrti i 20 krađa od 10.000 dolara ili više u 2023.

Od 2010. bilo je oko 500 prijavljenih seksualnih napada i silovanja, prema statistikama koje je pregledao Fox News Digital.

Taj broj je samo delić stvarnog broja, rekao je Hiki.

Zakon o bezbednosti krstarenja ne zahteva da kompanije za krstarenja prijave zločine nad državljanima koji nisu državljani SAD, a postoji i uska definicija silovanja koju te kompanije koriste da bi "značajno" smanjile broj prijavljenih incidenata FBI-ju.

Takođe, ne postoji spoljna agencija koja bi proverila tvrdnje kompanija za krstarenja.

"To je kao lisica koja čuva kokošinjac", rekao je Hiki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile svecki putnik

    28. januar 2024 | 01:37

    Vala mene neće videti Bahami još dugo. Taman sam imo plan da idem tamo malo pa Jamajka pa dominikana sve to da obiđem dok sam na godišnjem al neću strah me je. Ipak ću da uzmem kredit na leto i idem u grčku sa ženom ako i ona uspe za sebe da uštedi ako ne moraću sam

  • Mornar

    28. januar 2024 | 00:21

    Lupetanje....od 300 prijavljenih,3 su silovanja,i to medju putnicima...kada bude izmedju posade i putnika,obicno je radi dobitka ogromne sume novce od kompanije za obestecenje i dozivotna besplatna kruziranja... Amerikanke namazane,znaju za foru i koriste to...bio,doziveo, prošao... Nemojte vi da meni posle deset godina broda pricate sta se na brodu desava, pls...

  • Miso

    28. januar 2024 | 00:13

    Sve ste vi ovo u svetu zakuhali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA