Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je ko na Bliskom istoku: Za Hamas, Hezbolah i Hute znate, ali ove milicije takođe seju haos i smrt

Vreme čitanja: oko 3 min.

Niz naoružanih grupa koje finansira Iran širom Bliskog istoka pokreću napade dok se nastavlja sukob u Gazi, uključujući i napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika. Ko su ove grupe i šta žele?

  • 0
Bliski istok, milicije Foto: Shutterstock

Pogibija tri američka vojnika u napadu dronom označava veliku eskalaciju u, kako iz SAD navode, tekućoj kampanji protiv milicija koje podržava Iran, javlja Sky News.

Džo Bajden je obećao da će Vašington "reagovati" na subotnji napad na američke snage na severoistoku Jordana u blizini sirijske granice, u kojem je takođe povređeno na desetine vojnika.

Predsednik SAD je okrivio milicije koje podržava Iran za prve smrtne slučajeve u snagama SAD posle višemesečnih napada takvih grupa na američke trupe širom Bliskog istoka.

Iran je naveo da "grupe otpora" ne primaju naređenja od Islamske Republike.

Ipak, poznato je da su brojne grupe širom regiona dobile iransku podršku.

O nekima od njih – poput Hamasa, Hezbolaha i Huta – već je dovoljno toga rečeno, ali postoje i neke druge koje su manje poznate.

Islamski otpor u Iraku

Odgovornost za smrtonosni napad na američke snage tokom vikenda preuzeo je Islamski otpor u Iraku, što krovni izraz koji koriste brojne grupe u Iraku koje podržava Iran.

Grupe pod njihovom zastavom bile su uključene u oružane operacije protiv američkih trupa sa sedištem u Iraku i Siriji, koje proizilaze iz američke uloge u ratu između Izraela i Hamasa.

Upotreba generičkog brenda može pomoći da se prikrije koja tačno grupa izvodi određeni napad, prema Vašingtonskom institutu, istraživačkom centru sa sedištem u Vašingtonu.

Iz tog instituta navode da je činjenica da oni koordiniraju pod jednim brendom značajna, jer obično imaju tendenciju da "ljubomorno čuvaju" svoje individualne identitete i pripisuju zasluge za napade.

"Njihova spremnost da potope ove identitete... sugeriše da ih koordiniše viša sila", dodaje se, upirući prstom u iranski Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC).

Veruje se da islamski otpor u Iraku uključuje grupe kao što su:

  • Taškil al-Variten (Naslednici)
  • Kataib Hezbolah (Bataljoni Stranke Božije)
  • Asaib Al al Hak (Liga pravednika)
  • Harakat Hezbolah al Nudžaba (Pokret Partije Božijih plemenitih)
  • Kataib Sajid al Šuhada (Gospodari brigade mučenika)
  • Badr organizacija

Zajnabijun brigada (Sirija)

Brigada Zaknabijun je šiitska milicija koju su osnovali i obučavali Revolucionarna garda i njeni ogranci.

Njegovo poreklo može se pratiti od napada na džamiju Saijdah Zainab u Damasku 2015. godine, koja je bila na meti sunitskih militanata, za koje je Iran regrutovao neke od prvih pakistanskih šiita, navodi indijska Observer Research Foundation.

Nastala je u vreme građanskog rata u Siriji i bila je uključena u borbu protiv Islamske države.

Godine 2019. grupa je sankcionisana od strane američkog Trezora zbog podrške Kods snagama IRGC-a i kršenja ljudskih prava u Iranu.

Fatemijun divizija (Sirija)

Datira iz 1980-ih. Fatemijun divizija je avganistanska milicija uglavnom sastavljena od Hazara izbeglica iz Avganistana koji žive u Iranu.

Od 2014. godine, IRGC ga je rasporedila da se bori u Siriji zajedno sa snagama Asadovog režima.

Slično brigadi Zajnabijun, diviziju Fatemijun je 2019. godine sankcionisao američki Trezor zbog podrške snagama Kods IRGC-a i kršenja ljudskih prava u Iranu.

Optužena je za umešanost u ratne zločine, a Human Rights Watch navodi da su se avganistanska deca od 14 godina borila u njenim redovima nakon što ih je regrutovala IRGC.

Saraja al Aštar i Saraja al Muhtar (Bahrein)

Takođe poznata kao Brigade Al Aštar, Saraja al Aštar se nalazi u Bahreinu, ali se smatra da je finansira, obučava i naoružava Iran.

SAD su tu miliciju optužile za izvođenje terorističkih napada u nastojanju da svrgnu vladu Bahreina.

Slično drugim iranskim milicijskim grupama u regionu, Saraja al Aštar je usvojila brend IRGC.

Saraja al Muhtar je još jedna grupa sa sedištem u Bahreinu i navodno podržana od Irana.

Izveštava se da je krajnji cilj grupe da zbaci kuću Halifa - vladajuću porodicu u Bahreinu - i pretvori zemlju u provinciju Irana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA