Vreme čitanja: oko 2 min.

Sprečen nezapamćen pokolj: Braća imala spisak za "ljudska žrtvovanja" poznatih ličnosti, policajaca, sudija...

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Braća su takođe navodno napisala "listu za odstrel" na komadu papira, a koja je uključivala spisak potencijalnih meta, među kojima je bio naveden i "korporativni ološ"

  • 1
Njujorška braća Haciagelis lista Foto: Queens DA

Dva brata koja su napravila spisak za "ljudska žrtvovanja" na kojem su se nalazili policajci, sudije, političari, poznate ličnosti i "bankarski ološ" uhapšena su s arsenalom bombi i oružja bez serijskih brojeva u porodičnom stanu u Kvinsu, saopštili su tužioci u ponedeljak, prenosi New York post.

"Anarhisti u pokušaju" Endrju Haciagelis (39) i njegov 51-godišnji brat Anđelo su optužni po 130 tačaka nakon što su policajci i federalni agenti zaplenili skladište oružja koje je uključivalo improvizovane eksplozivne naprave, pancire i kolekciju automata i pištolja.

Braća su takođe navodno napisao "listu za odstrel" na komadu papira, a koja je uključivala spisak potencijalnih meta, među kojima je takođe bio naveden "korporativni ološ".

Njujorška braća lista, Anđelo Haciagelis Anđelo Haciagelis Foto: Queens DA

"Ljudske žrtve", pisalo je na jednosj od stranica. "Dozvoljeno, ali samo za korumpirane silovatelje, pedofile, ubice, političare, sudije."

Hapšenja su usledila nakon zajedničke operacije Okružnog tužioca Kvinsa, njujorške policije i američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti.

"Grad je danas bezbedniji", rekla je u ponedeljak državni tužilac Kvinsa Melinda Kac.

Njujorška braća lista Deo zaplenjenih bombni iz kućne produkcije Foto: Queens DA

"Ne možemo da izmerimo broj spasenih života, ali znamo da ovo oružje nikada neće povrediti nikoga", dodala je ona.

Istražitelji su rekli da su otkrili "arsenal" bombi i oružja u stanu u Astoriji, uključujući i uputstva za pravljenje oružja.

Pored toga, braća su navodno imala seriju beležnica s uputstvima za pravljenje bombi, zajedno sa "propagandom u vezi s anarhistima" i 3D štampačima koji su se koristili za proizvodnju delova pištolja.

Njujorška braća lista Zastrašujuće poruke Foto: Queens DA

"Današnje optužbe naglašavaju surovu realnost da naše zajednice sadrže mali broj ljudi koji verovatno gaje zle namere", rekao je komesar njujorške policije Edvard Kaban.

"Ovo skladište oružja — uključujući eksploziv i 3D štampano oružje kojem se ne može ući u trag — imalo je potencijal da izazove užasan pokolj", dodao je Kaban.

Dvojica braće trebalo bi da izađu pred sud 15. februara, a svakom preti kazna do 25 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Njujorška braća lista Improvizovane bombe i šema za pravljenje automatske puške Foto: Queens DA

Prema optužnici, braća Haciagelis vodili su operaciju proizvodnje pištolja kojima se ne može ući u trag u stanu koji su delili sa majkom i još jednim bratom na 36. aveniji u Astoriji.

Policajci su 17. januara obavili pretres kuće i otkrili alarmantni arsenal.

Njujorška braća lista, Endrju Haciagelis Endrju Haciagelis Foto: Queens DA

Među zaplenjenim oružjem bilo je osam bombi kućne izrade, jedna delimično konstruisana bomba, dve napunjene puške u stilu AR-15 i dva poluautomatska pištolja kalibra 9 mm - u pitanju je oružje kom se ne mogu ući u trag — kao i 600 komada municije i tri kompleta pancira, rekli su zvaničnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA