Vreme čitanja: oko 1 min.

Članice EU podržale plan za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Članice EU podržale plan za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava

  • 6
Evropska Unija, evri, budžet Foto: Shutterstock

Članice EU podržale su plan za izdvajanje milijardi evra zamrznute imovine ruske Centralne banke kao prvi korak ka njihovom mogućem korišćenju za obnovu Ukrajine.

Jednoglasna odluka doneta danas, koja tek treba da bude formalizovana u narednim nedeljama, deo je demonstracije podrške Kijevu uoči druge godišnjice ruske invazije u punom obimu.

Takođe dolazi uoči samita u četvrtak na kojem se očekuje da će lideri EU odobriti 50 milijardi evra finansijske podrške Ukrajini, prenosi Fajnenšel tajms.

Od 260 milijardi evra ruskih deviznih rezervi koje su imobilisane 2022. kao odgovor na invaziju Moskve, 191 milijarda evra se nalazi u belgijskom Euroclear, centralnom registru hartija od vrednosti.

Prema sporazumu koji je potpisan danas, profit koji je ostvario Euroclear biće odvojeno knjižen i neće se isplaćivati kao dividende akcionarima sve dok zemlje EU jednoglasno ne odluče da uspostave "finansijski doprinos budžetu (EU) koji će biti prikupljen od ovih neto dobiti da podrži Ukrajinu", navodi se u nacrtu teksta u koji je uvid imao Fajnenšel tajms.

Taj namet će biti "u skladu sa važećim ugovornim obavezama i u skladu sa evropskim i međunarodnim pravom", dodaje se u tekstu.

Ne postoji vremenski okvir kada bi takav poseban predlog trebalo da bude napravljen, a obuhvatiće samo budući profit i neće se primenjivati retrospektivno.

Evropska komisija u decembru nije uspela da formuliše predlog o upravljanju ruskom imovinom koji bi omogućio preusmeravanje profita u zajednički budžet EU, s obzirom na zabrinutost Evropske centralne banke da bi to moglo da izazove finansijsku nestabilnost i mere odmazde Rusije.

Odvojeni pritisak koji predvode SAD i podržavaju Velika Britanija, Japan i Kanada da se u potpunosti konfiskuju ruska sredstva, a ne samo profit, suočava se sa otporom evropskih članica G7, posebno Nemačke, Italije i Francuske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    30. januar 2024 | 07:43

    Osnovno pravilo je da ako želiš da izađeš iz rupe u koju si upao moraš prestati da kopaš dalje. Ovi baš žele ruske tenkove u svojim gradovima.

  • Mihailović

    30. januar 2024 | 07:53

    Tako su trebali zapleniti svoju imovinu za obnovu Srbije nakon bombardovanja...

  • KKK

    30. januar 2024 | 06:29

    Ukoliko EU uradi tako , sledi ADEKVATAN ODGOVOR, Vladimir im je to obecao !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA