Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabeleo se jug Grčke: Sneg sa grmljavinom na širem području Atine, olujni vetar ometa plovidbu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Atina je danas među najhladnijim predelima Grčke, ali i Evrope

  • 0
Atina sneg Grčka vojska zaglavljena vozila Foto: Tanjug/AP

Ovih dana nad istokom Mediterana nalazi se ciklon, u sklopu njega i snažna oblačnost sa obilnim padavinama od Egejskog mora i juga Grčke i Krita do juga Turske, Kipra i Bliskog istoka. U zadnjem delu ciklona danas se nalazi Grčka, ali i u sistemu veoma snažnog severnog strujanja, uz jako zahlađenje.

Satelitska slika Foto: Sat24

Jug Grčke, Krit i oblast Egejskog mora danas je na udaru kiše i snega, ali i pljuskova sa grmljavinom, uz olujni severni vetar i veoma niske temperature,

Najlošije vreme zahvatilo je šire područje Atine. Temperatura u Atini opala je na 5°C, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Istovremeno, na planinama iznad Atine veje sneg uz grmljavinu, pa se danas zabeleo šire područje oko Atine. Sneg se lokalno spustio i na okalna brda na obodu Atine. U Atini se uz jak severni vetar očekuje pad temperature vazduha na 3°C, na širem području grada na 0°C, a na planinama iznad grada i znatno ispod 0°C.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Na obalnom području duva olujni severni vetar sa udarima od 100 km/h, koji ometa plovidbu, tako da je otkazan veliki broj polazaka trajekata.

Širom Atine osećaj hladnoće dodatno je pojačan ledenim severnim vetrom.

Ono što je interesantno, jugoistok Grčke i Atina danas su najhladniji deo Grčke, ali i među najhladnijim predelima u Evropi, dok je na severozapadu Grčke zemlje do 14-15°C.

Trenutne temperature vazduha u Evropi Foto: Meteociel

Osim Atine i jugoistoka Grčke, kiša, sneg i olujne nepogode zahvatile su i Krit, Peloponez i brojna ostrva u Egejskom moru.

I dok se Grčka bori sa pravim zimskim uslovima, nad većim delom Evrope je vedro i suvo, zbog snažnog anticklona, a zima se može reći da je na odsustvu, jer su temperature znatno iznad proseka.

Najtoplije je na zapadu Evrope, a temperature na zapadu i jugozapadu Francuske dostižu i 20°C. Toplo je i širom Španije i Portugalije, prethodnih dana u Španiji je bilo i do 30°C, a na severu Škotske rekordnih 20°C za januar.

Kada je reč o jugu Grčke i Atini, nepovoljno vreme očekuje se do sutra, uz povremene pljuskovite padavine, grmljavinu i olujni vetar.

Stabilizacija vremena očekuje se od sutra, pa će početak februara doneti sunčano vreme i temperature i iznad 15°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA