Vreme čitanja: oko 1 min.

Erdogan osnovao stranku u Nemačkoj: Ide i na evropske izbore, mnogi zabrinuti

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnivanje partije, koja je povezana sa Edroganovom partijom AKP u Turskoj, izazvalo je reakciju i zabrinutost drugih partija u Berlinu

  • 5
Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osnovao je političku stranku za "ljude sa stranim korenima" u Nemačkoj, koja će se "suprotstaviti antimuslimanskom rasizmu".

Erdogan najavio je da će Demokratska alijansa za raznolikost i buđenje (DAVA), koja je zvanično osnovana 7. januara, učestvovati na evropskim izborima koji se održavaju u junu ove godine.

Osnivanje partije, koja je povezana sa Edroganovom partijom AKP u Turskoj, izazvalo je reakciju i zabrinutost drugih partija u Berlinu.

Džem Ozdemir, nemački ministar poljoprivrede koji ima tursko migrantsko poreklo, napisao je na platformi X: "Erdoganov izdanak koji se kandiduje za izbore je poslednje što nam treba".

Oglasio se i Jens Span, zamenik lidera najveće opozicione stranke konzervativnih demohrišćana (CDU).

"Ogranak Erdoganovog AKP-a u Nemačkoj bio bi još jedna ekstremna partija u zemlji", napisao je Span na X-u.

Partija je osnovana nakon što je prošlog meseca izmenjen zakon koji je omogućio onima koji žive van EU da imaju dvojno državljanstvo u Nemačkoj, što ima potencijal da 1,5 miliona Turaka koji žive u Nemačkoj da imaju pravo glasa.

"Trenutno vidimo kako stranke niču svuda, a njihova jedina svrha je da na kraju razdvoje Evropu iznutra“, rekla je za Die Velt vodeća kandidatkinja nemačke liberalne stranke Mari-Agnes Štrak Cimerman na pitanje o Erdoganovoj partiji.

Očekuje se da će novu stranku predvoditi Teifik Ozcan, koji je insistirao na tome da će sva finansijska sredstva stranke biti prikupljena u zemlji, pošto je u Nemačkoj nezakonito primati sredstva iz inostranstva.

Prošlog avgusta nemačka Savezna kancelarija za migracije i izbeglice, BAMF, izvestila je da je više od 23.000 turskih državljana te godine podnelo zahtev za azil u zemlji, što je naglo povećanje od 203% u odnosu na isti period prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    31. januar 2024 | 09:06

    Pa 1389 a i 1992 nisu namoritekli u pomoć. Naprotiv. E sad kusajte tu čorbu kou ste tražili.

  • Pikac

    31. januar 2024 | 10:51

    Ahahahaha...kraj evropskoj uniji i sto je najbitnije neprijateljskoj Nemackoj. Jos šipci da osnuju stranku u Engleskoj. Cao evropo!!

  • M.K.

    31. januar 2024 | 17:06

    Nikad se nije Islam integrisao u drugu kulturu ,nece ni u Evropu.Ukoliko turska dijaspora zeli biti politicki aktivna u interesu turske to nije zabranjeno. Neka ih.Što se nemacke tice ona jeste i ostaje sekularna, i što je najvaznije glavne Institutcije ( Exekutive, Legislative, Judikative) su još uvek u rukama nemackih gradjana.U top pozicijama oni ionako nema šanse da udju u zelenoj stranci mozda tu i tamo ali to je maksimum.Sta god nameravaju ima neko ko to sve prati (Verfassungschutz)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA