≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kamere snimile hirurga kako prima mito od pacijenata, čak 22 puta, iako mesečno zarađuje preko 4000 evra

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovakva praksa bila je normalna, sudeći po dobijenim snimcima, a iznosi su varirali od 100 leja pa naviše. Prema dokaznom materiju, hirurg je u toku jednog meseca primio 22 puta mito od pacijenata

  • 3

Hirurg Mouhand Toron iz Rumunije optužen je za primanje mita od pacijenata u toku pandemije koronavirusa, a snimak njega i medicinske sestre došao je do istražitelja zbog čega će im biti suđeno, odlučio je Sud u Bakau.

Kako se navodi u tužbi, većina pacijenata koji su podmitili hirurga bili su penzioneri ili socijalno ugrožena lica, a za slučaj su u policiji saznali direktno od direktora bolnice u Buhušiju.

Medicinska sestra i hirurg su se nelegalnim radnjama bavili u jeku pandemije koronavirusa u jesen 2020. godine.

"Pacijent u pidžami ulazi u ordinaciju. Muškarac je primljen na odeljnje hirurgije i uskoro će biti operisan. Njih dvojica razgovaraju, a zatim pacijent vadi belu kovertu koju stavlja u džep lekarskog matila. nakon što pacijent napusti ordinaciju, hirurg otvara kovertu u kojoj se nalazi novčanica od 100 leja, približno 20 evra", zabeležile su kamere u oktobru 2020. godine koje su postavili policajci iz Bakaua.

Inače, kancelarija doktora Torona je godinama bila pod prismotrom, postavljene su nadzorne kamere i prisluškivali su mu telefon u cilju dobijanja informacija koje bi ga odale i potvrdile navođenja da prima mito od pacijenata.

"Jedan čovek iz sela Buda, takođe zakazan za operaciju, stavio mu je novac u mantil. Nakon što je izašao, lekar je uzeo novčanice i stavio blizu nadzorne kamere", napominju istražitelji i kažu da je bilo 6 ili 7 novčanica od 100 leja.

Ovakva praksa bila je normalna, sudeći po dobijenim snimcima, a iznosi su varirali od 100 leja pa naviše. Prema dokaznom materijalu, hirurg je u toku jednog meseca primio 22 puta mito od pacijenata.

Video-kamere su zabeležile i medicinsku sestru Anu Floareš dok je od pacijenata primala iznos od 5 do 20 leja, ili pakovanje kafe, za svaku intervenciju.

Istraga je dovela do 19 pacijenata koje su podmitile hirurga a uglavnom je bilo reči o ljudima "slabog zdravlja, skromnog materijalnog stanja, uglavnom penzionera ili korisnika socijalne pomoći".

Nakon što su ih istražitelji kontaktirali neki od njih su potvrdili da su davali mito, pozvali su se na "nepisana pravila" koja postoje u odnosu lekar-pacijent. Takođe, kao razlog su navodili darivanje u znak zahvalnosti iako je Zdravstvo u Rumuniji besplatno.

Oni su optuženi za primanje mita, krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanu od 2 do 7 godina.

Tužilaštvo u Bakau je okončalo istragu u novembru 2021. godine kada je odlučeno da se odustane od krivičnog gonjenja jer "nema javnog interesa". Takođe, u novembru je, zbog nedostatka dokaza, Tužilaštvo naložilo dela i Toron je poslat na sud za 15 krivičnih dela uzimanja mita.

Za to vreme Mouhanad Toron je preko advokata tvrdio da su dokazi ništavni jer su napravljeni uz podšku Nacionalnog centra za prestretanje komunikacija SRI, međutim, to nije bila istina, već su radnje nadzora obavljali policajci iz Specijalnih operacija povezani sistemom SRI, što je dalo znak za početak suđenja.

U januaru 2023. je Apelacioni sud u Bakuu rekao da se svi snimci telefonskih razgovora moraju izuzeti iz dosijea zbog umešanosti SRI i spis je vraćen Tužilaštvu.

U aprilu 2023. godine slučaj je vraćen na sud, ali ovoga puta za 13 dela, umesto prvobitnih 15.

Sud u Bakau je odlučio 11. januara da će se suditi hirurgu, ali još nije definisan prvi termin suđenja.

Mouhand Toron je sa 18 godina došao iz Sirije u Jasi da studira medicinu. Po završetku studija, raspoređen je u bolnicu u Bakau. Oženio se 2000. godine ženom iz Rumunije i stekao rumunsko državljanstvo. Danas radi na Odeljenju opšte hirurgije, a prema poslednjim podnetim imovinskim izjavama iz 2022. godine, zarađuje preko 4000 evra mesečno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    31. januar 2024 | 14:11

    100 leja je 20 eura. To je kod nas na svakom salteru. Jos malo i prestace da se zove “mito”, vec ce biti “tradicija”

  • V8

    31. januar 2024 | 14:04

    Kod nas do 5oo dozvoljeno valjda..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA