Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi napad jemenskih Huta na američki kontejnerski brod u Adenskom zalivu

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Gađali smo američki trgovački brod KOI sa nekoliko pomorskih raketnih projektila", izjavio je portparol Huta Jahja Sarea

  • 0
Huti, Jemen, Crveno more Foto:Tanjug/AP/Sgt Lee Goddard

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su danas da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač Graveli američke ratne mornarice.

"Gađali smo američki trgovački brod KOI sa nekoliko pomorskih raketnih projektila", izjavio je portparol Huta Jahja Sarea, prenosi Rojters.

Kontejnerskim brodom KOI koji plovi pod zastavom Liberije upravlja kompanija Oceanik Services sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U floti ove kompanije je i naftni tanker Marlin Luanda, koji je oštećen u raketnom napadu (Huta).

Britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei saopštila je danas da je trgovački brod prijavio eksploziju na desnom boku nakon pogotka raketom tokom plovidbe na 69 nautičkih milja jugozapadno od Adena u Jemenu.

Proiranski, jemenski pobunjenici Huti koji kontrolišu naseljene delove Jemena, pokrenuli su od 19. novembra talase napada dronovima i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru kao odgovor na operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Vojna kampanja Huta je poremetila komercijalni međunarodni pomorski saobraćaj zbog čega su mnoge kompanije obustavile tranzit kroz Crveno more.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Britanci krenuli u napad na Hute u Jemenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA