Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef rumunske vojske poziva na oprez, otkrio sledeću metu: "Rusija se neće ovde zaustaviti"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ja, lično, ne kao vojno lice, verujem da se Ruska Federacija neće ovde zaustaviti. Ako pobedi u Ukrajini, glavna meta će im biti Republika Moldavija", istakao je general

  • 7
Ukrajinska vojska, rat u Ukrajini Tanjug/AP

Rumunija je zabrinuta zbog mogućeg produžetka rata u Ukrajini, a da bi se stanovništvo pripremilo za eventualnu eskalaciju sukoba, potrebno je promeniti zakonodavstvo, rekao je novi načelnik Generalštaba odbrane general Georgi Vlad.

"Da, stanovništvo Rumunije, kao i celokupno Evropske unije, Evrope, mora da bude zabrinuto i mora da preduzme mere, da se pripreme", naglasio je general koji već mesec dana vodi rumunsku vojsku.

On je predvideo eskalaciju ruske agresije u narednom periodu i naglasio da se "suočavamo sa ruskim ratom sa celim demokratskim svetom", a ne samo sa Ukrajinom.

"Ja, lično, ne kao vojno lice, verujem da se Ruska Federacija neće ovde zaustaviti. Ako pobedi u Ukrajini, glavna meta će im biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci tenzije na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uveren da će Putinova politika eskalirati u narednom periodu", rekao je Geori Vlad.

Rumunija nema neophodnu zakonsku regulativu da pripremi stanovništvo u slučaju nužde, pogotovo jer se 2007. godine odrekla obaveznog služenja vojnog roka. U tom smislu, general je naglasio da je Ministarstvo odbrane podnelo parlamentu projekat kojim se menjaju zakon o pripremi stanovništva za odbranu.

"Vidite da je prilično intezivna diskusija u svim zemljama NATO-a. Naši mladi se iz školskih klupa ne vaspitavaju u patriotskom duhu, kako je bilo u naše vreme. Ali to ne kažem sa prekorom. Moramo pronaći potrebne alate da imamo pripremljeno stanovništvo i otporno društvo", izjavio je prvi čovek rumunske vojske.

Među merama koje želi general je i uvođenje vojnog roka, ali samo na dobrovoljnoj osnovi.

"Odnosno, ciljamo na starosnu grupu od 18 do 35 godina, bez obzira na pol, nacionalnost, verska uverenja, mlade ljude koji žele da nose vojnu uniformu. Hajde da platimo ovu uslugu i obučimo ih prema osnovnim principima ratovanja", rekao je Georgi Vlad, prenosi Libertatea.

On je ocenio da će se o ovom nacrtu zakona prioritetno raspravljati tek od sledeće godine, nakon što prođu četiri meseca izbora, i istakao da je sada važno da države NATO-a iskoriste vreme koje imaju na raspolaganju da se pripreme stanovništvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    2. februar 2024 | 07:38

    Каква ратнохушачка пропаганда! Па Путин није Хитлер! Слава Русији!🇷🇺🇷🇸☦️

  • Mihajlo

    2. februar 2024 | 08:19

    NATO zemlje po komandi redom šire strah među svojim građanima, a prodaja američkog oružja porasla za 50%. Kome nije jasno?

  • Marjan

    2. februar 2024 | 09:22

    Sram te bilo generale.Oslobodili ste se Čaušeskua a sada imate jos goregBajdena.Koje ste vi prodane duše?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA