≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

U telefonu učenika koji je skočio sa krova škole otkrivene poruke koje je napisao pre smrti: Teške reči za sve

J. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U poruci, tinejdžer, kojeg su, prema rečima roditelja, maltretirali drugovi iz razreda, upućuje poruke svojoj voljenoj majci i ocu, sestri, ali i drugovima iz razreda, prijateljima, kao i direktoru škole

  • 6
Romanko Michalik Foto: Facebook/Roman Michalik

Prerano je napustio ovaj svet i tek sada se pokazalo da se dugo spremao za najtežu odluku u životu. Roditelji Romana (15), koji je pre 2 meseca okončao život skočivši sa krova škole u ​​Parčovaniju u Slovačkoj, konačno su posle 70 dana dobili mobilni telefon svog sina, piše Cas.sk

Kako piše TV JOJ, u telefonu je pronađen dugački tekstualni dokument pod nazivom "Poslednja poruka za sve", koji je napisao nekoliko dana pre svoje smrti. U poruci, tinejdžer, kojeg su, prema rečima roditelja, maltretirali drugovi iz razreda, upućuje poruke svojoj voljenoj majci i ocu, sestri, ali i drugovima iz razreda, prijateljima, kao i direktoru škole. To su reči pune ljubavi, zahvalnosti, ali i oštre poruke koje je veoma teško pročitati. Učenik je u poruci izrazio i poslednju želju...

Poruka za mamu

U oproštajnom pismu voljenoj majci Iveti, Roman piše da je samo povremeno bio ljut na nju. I to samo zato što, kao petnaestogodišnjak, nije mogao da izađe iz kuće kada je hteo i gde je hteo, a da nije morao da joj objašnjava gde i sa kim ide.

"Ukratko, hvala ti, bila si najbolja mama na svetu i nisam mogao imati bolju, moja poslednja ljubav prema tebi", napisao je dirljive reči.

Poruka za oca

"Zdravo, plačeš li? Ako da, onda prestani. Ipak, kako kažeš, sad sam na boljem mestu, pa treba da slavimo, a ne da tugujemo", napisao je Roman ocu odmah na početku.

Učenik je ovako reagovao verovatno zato što ga je otac na sličan način smirivao kada je dečak ostao bez strica i bio je veoma tužan. Roman piše i da sve materijalne stvari koje je dobio nije nadoknadilo to što se ponekad osećao kao stranac sa svojim ocem.

"U stvari, ne znam baš mnogo o vama. Uvek ste bili odsutni, a kada ste kod kuće, ili idete negde ili pomažete nekome."

Roman takođe u pismu ističe da mu je nedostajalo prisustvo oca, koji je radio u Nemačkoj da bi izdržavao porodicu.


"Naravno da te poštujem i hvala ti na svemu. Ti si najbolji tata na svetu i hvala ti na svemu, samo mi je žao što nisam proveo više vremena sa tobom. Moja poslednja ljubav prema tebi, tata", dodao je on.

Poruka direktoru škole

Poruka direktoru ZŠ Parčovani iz Romana je lična. Deviatak je izrazio želju da neko ode do direktora i pročita mu šta piše u Poslednjoj poruci svima.

"Već možete da slavite što neću u školu", ovaj deo izveštaja TV JOJ još nije objavila.

Poruka drugarima iz razreda

Roman nije zaboravio drugove iz razreda u Poslednjem izveštaju za sve.

"Imam još jednu želju da se ovo čita na času i da tu bude što više učenika devetog razreda", počeo je. Zbog ozbiljnosti sadržaja i činjenice da je poruka namenjena maloletnicima, ona još nije objavljena.

Uglavnom, opisao je kako, osim dve drugarice, percipira ostale devojčice u razredu.

"Stvarno ne znam šta sam ti uradio. Po mom mišljenju, ni ti sama ne znaš zašto me tretiraš kao đubre već nekih 5 godina", smatra Roman.

Odlomak zapravo potvrđuje tvrdnje Romanovih roditelja da se dečak kod kuće žalio na maltretiranje u učionici, posebno od strane devojčica. I Roman piše o maltretiranju u Poslednjem izveštaju za sve. Iz njegovih sopstvenih reči jasno se vidi da je i on patio u školi i nije dobio pomoć. Uz to, on opisuje kako ga je ova školska sredina uništila i smrvila.

Roman je konačno napisao nešto pozitivno i u delu namenjenom drugarima iz razreda.

"Na kraju krajeva, svi mi se sviđate, neki više od drugih, ali želim vam svima sreću i dobar život, sada je Roman slobodan", završio je.

Poruka tajnoj ljubavi

U poruci Roman piše i prijateljima. Jedna od njih je devojka kojoj u pismu priznaje da bi ga veza sa njom spasila. Priznaje da zbog svog emotivnog iskustva i nevolja koje je imao kao tinejdžer nije mogao da nađe partnera.

"Pretpostavljam da nisam bio toliko zaljubljen u tebe koliko u ljubav, jer si ti bila jedina lepa devojka koja se zabavljala sa mnom i nije joj smetalo moje prisustvo", uputio je srceparajuće reči jednoj nepoznatoj osobi iz razreda.

Lično će ga pročitati svim učenicima devetog razreda

Na kraju oproštajnog pisma od deset stranica, dečak je napisao sve adrese e-pošte koje je koristio, uključujući i lozinke za njihovo otvaranje. Opisao je detaljnu proceduru kako roditelji ulaze u njegov kompjuter, napisao PIN za njegov računar i tako dalje. Oproštajno pismo koje je otac Roman Dominik (47) pronašao u mobilnom telefonu svog sina nije ga umirilo, iako su ga on i supruga Iveta (51) dugo nestrpljivo čekali.

"Ispuniću poslednju želju svog sina i pročitaću pismo svim devetacima u školi. Pročitaću ga u odeljenju gde je Romanko išao. Napraviću i ispis. Bio je maltretiran, a moj sin o tome piše u pismo i takođe ga piše direktoru Račkovskom. Takođe poruka za Račkovskog - kako je moj sin napisao, pročitaću mu poruku od Romana iz groba. Lično", izjavio je on.

Nakon što je dobio mobilni telefon njegovog sina, koji su mu predali istražni organi, Romanov otac trenutno pregleda sve fajlove i poruke sa mobilnog uređaja. U ruci ima poruke u kojima mu sin svojim rečima piše ko i šta stoji iza tragedije koja je Romana dovela do odluke da okonča život skočivši sa krova škole koju je pohađao od malena.

On je uveren da maltretiranje njegovog sina u osnovnoj školi u Parčovaniju policija ne može da gurne pod tepih, čak ni na osnovu sadržaja Poslednje poruke za sve – odnosno oproštajnog pisma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danica

    3. februar 2024 | 11:16

    Da pismo objave i da citaju u svim skolama a ne da delove pisma kriju jos uvek.Neka su maloletnici treba da cuju svi.Sad kobojagi ne objavljuju jer Boze moj citace maloletnici a mogu da gledaju ubistva, rat i svasta po tv-u a istinu u kojoj su ucestvovali ne mogu.Ma ajde.Podrska ocu da cita to svima za nauk

  • Vodolijax

    3. februar 2024 | 11:53

    Koliko je takve dece......nisu se svi ubili već su sami sebe eliminisali iz društva tako što su se zatvorili u neki svoj svet u kojem su potpuno sami.......oni su njega mrzeli zato što su bili ljubomorni na njega.....a on premlad da im udari inat........

  • Tuga

    3. februar 2024 | 11:33

    Sve tragedije koje su se desile poticu od vrsnjackog nasilja i u skoli. Slabo se poveravaju roditeljima zbog problema a nastavnici takodje imaju udela zbog neprepoznavanja problema . Kada se okome na jednog svi su protiv njega . Deca su mnogo postala surova , bezobrazna ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA