≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pacijent na samrti pozvao policiju da im kaže da je on najtraženiji begunac u zemlji: Jurili ste me 50 godina

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Želeo da umre pod pravim imenom

  • 1
Tokio, terorista Foto: Tanjug/AP

Čovek koji je ove nedelje preminuo u japanskoj bolnici rekao je policiji pre nego što je preminuo da je jedan od najtraženijih begunaca u zemlji i da je bio u bekstvu skoro 50 godina jer je bio deo radikalne grupe koja je izvršila bombaške napade 1970-ih, saopštila je policija u petak.

Policija je primila dojavu i otišla je u bolnicu u blizini Tokija prošle nedelje da ispita 70-godišnjeg muškarca. Rekao im je da ima rak i da želi da umre koristeći svoje pravo ime, Satoši Kirišima, umesto svog pseudonima i otkrio ranije nepoznate detalje o bombaškim napadima, saopštila je policija.

U ponedeljak, četiri dana nakon ispitivanja, muškarac je preminuo, a da policija nije potvrdila njegov identitet. DNK testovi obavljeni na njemu i rođacima osumnjičenog u ovom slučaju pokazali su da su kompatibilni, izvestio je u petak Kjodo njuz, prenosi AP. Policija nije potvrdila tu prijavu.

"Verujemo da je čovek koji je preminuo u bolnici nakon što je tvrdio da je Satoši Kirišima zapravo bio osumnjičeni", rekao je u četvrtak šef Nacionalne policijske agencije Jasuhiro Cujuki.

Rođen 1954. godine, Kirišima je bio student univerziteta u Tokiju kada se umešao u ekstremizam i pridružio se Istočnoazijskom antijapanskom oružanom frontu, militantnoj grupi koja je izvela seriju bombaških napada na velike japanske kompanije 1970. Osam ljudi je poginulo, a više od 160 je povređeno u bombaškom napadu na zgradu Mitsubishi Heavi Industries 1975. za koji je grupa okrivljena.

Kirišima je navodno bio umešan u niz bombaških napada. Tražili su ga pod optužbom da je aktivirao tempiranu bombu u zgradi u otmenoj četvrti Ginza u Tokiju u aprilu 1975. u kojoj niko nije povređen.

Iako nije ključni član grupe, za njega se govorilo da je jedini od deset članova koji nikada nije uhvaćen.

Dok je bio u bekstvu, Kirišima nije imao mobilni telefon ili zdravstveno osiguranje i dobijao je platu u gotovini kako bi izbegao otkrivanje, navodi javna televizija NHK.

Policijski istražitelji su u petak izvršili raciju u građevinskoj kompaniji u kojoj je on živeo i radio pod pseudonimom Hiroši Učida oko 40 godina, objavili su NHK i drugi mediji.

Fotografija na posteru za Kirišiminu poternicu prikazuje ga nasmejanog, sa dugom kosom i naočarima.

Dva člana grupe osuđena su na smrt, uključujući osnivača Masašija Daidodžija, koji je preminuo na smrtnoj kazni 2017. Dva od osam članova grupe koji su optuženi za bombaške napade i dalje su na slobodi nakon što su pušteni 1977. godine kao deo dogovor o kojem je pregovarala druga radikalna grupa, Japanska Crvena armija, kada je otela avion Japan Airlinesa u Bangladešu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    3. februar 2024 | 12:28

    Zeleo je da znaju da ih je .... A ne da umre pod prqvim imenom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA