≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umro sin poslednjeg kralja Italije: Bio pod istragom zbog smrti tinejdžera

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On bi 12. februara napunio 87 godina

  • 0
Vittorio Emanuele di Savoia Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jutros je u Ženevi umro Vitorio Emanuele Savojski, sin Umberta II, poslednjeg kralja Italije, i Marije Hoze, piše Repubblica.it.

On bi 12. februara napunio 87 godina. Povodom njegove smrti oglasila se Kraljevska kuća iz Savoja.

"U 7.05 jutros, 3. februara 2024, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Vitorio Emanuele, vojvoda od Savoja i princ od Napulja, okružen svojom porodicom, preminuo je mirno u Ženevi. Mesto i datum sahrane biće saopšteni u najkraćem mogućem roku".

Saradanja sa Musolinijem

Loza kraljevske kuće Savoja vladala je Italijom od ujedinjenja 1861. do 1946. godine kada su Italijani na institucionalnom referendumu 2. juna glasali za ukidanje monarhije i osnvanje Italijanske republike.

Mnogi Italijani su osudjivali kraljevsku porodicu zbog saradnje sa fašističkim diktatorom Benitom Musolinije pre i tokom Drugog svetskog rata i bekstva iz Rima 1943. godine uoči nemačke invazije. Nakon referenduma 1946. godine kralj Umberto II i njegova porodica otišli ​​su u izgnanstvo u Švajcarsku. Ustavna zabrana povratka u Italiju muških naslednika diskreditovane kraljevska porodice je ukinuta 2002. godine.

Istraga zbog smrti 

Godine 1978. Vitorio Emanuele od Savoja je pod istragom zbog smrti Dirka Hamera, 19-godišnjeg nemačkog mladića koji je teško povređen u noći između 17. i 18. avgusta dok je spavao na čamcu prijatelja kod ostrva Kavalo na Korzici.

Bilo je svađe oko upotrebe gumenjaka, onog koji je pozajmila grupa dečaka sa čamca Vitorija Emanuela od Savoje, prestolonaslednika Italije. Princ je uzeo pušku, opalio i jedan hitac je pogodio dečaka u nogu. Dirk je umro od komplikacija nastalih nakon operacija koje su trajale mesecima.

Vitorio Emanuele oslobođen je optužbe za ubistvo iz nehata, pred pariskim sudom, ali 2006. godine došlo je do senzacionalne prekretnice.

Dok je bio u zatvoru Potenca, gde je bio zatvoren zbog istrage u Valetopoliju, Vitorio Emanuele je poverio svom cimeru da je on pucao i pogodio Dirka. I hvalio se da je uz pomoć svojih advokata prevario francuskog sudiju. Pošto je već oslobođen, Vitorio Emanuele nije mogao biti krivično gonjen za zločin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA