Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakva je sudbina gvozdenog generala: Pročula se vest o smeni, Zelenski za to vreme odlikuje vojsku

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poseta predsednika borbenim linijama događa se u trenutku kada je sudbina vrhovnog zapovednika neizvesna

  • 4
Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružane snage Ukrajine Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podelio je svojim vojnicima na bojnom polju medalje, u vreme kada se čeka službeno saopštenje njegovog kabineta o budućnosti vrhovnog zapovednika vojnih snaga Valerija Zalužnija.

Predsednik Vladimir Zelenski posetio je ukrajinske vojnike na jugoistočnoj linji fronta i podelio im je medalje, objavio je u nedelju njegov kabinet usred intenzivnih nagađanja po kojima bi popularni vrhovni zapovednik vojnih snaga Ukrajine Valerij Zalužni uskoro mogao biti smenjen s te funkcije.

"Čast mi je danas biti ovde. Podržati ratnike i odlikovati ih jer su oni u teškoj misiji odbijanja neprijatelja i obrane Ukrajine", rekao je Zelenski nakon posete regiji Zaporožja, prenosi Dnevnik.hr.

Predsednički kabinet je u saopštenju objavio da je Zelenski posetio položaje ukrajinske vojske blizu sela Robotin, koje se nalazi gotovo na samoj prvoj liniji. Jugoistočno naselje Robotin oslobođeno je krajem kolovoza.

Predsednikova poseta borbenim linijama događa se u trenutku kada je sudbina vrhovnog zapovednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog neizvesna.

Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Dva su izvora u petak kazala da je ukrajinska vlada već obavestila Belu kuću o tomu da planira da smeni Zalužnog s dosadašnje funkcije.

Zamisao o smeni s dužnosti generala Zalužnog, koji se sa Zelenskim već sukobio u pogledu niza pitanja, usledio je nakon prošlogodišnje ukrajinske protivfanzive u kojoj nisu vraćeni veći delovi teritorije koje drže Rusi.

Poznat kao "gvozdeni general" Zalužni je vrlo popularan, pa bi njegova smena s dosadašnje funkcije mogla negativno uticati na moral ukrajinskih vojnika koji drže položaje na liniji dugoj više 1.000 km. Onde su suočeni s brojnim ruskim vojnim snagama naoružanim golemim zalihama oružja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darosava

    4. februar 2024 | 18:34

    Da ispravim navode. Ovaj tragi komičar se zove Volodimir a preziva Elenski. Da, tata ga prijavio pod Zelenski, ali pošto sada u Ukrajini ne koriste slovo Z promenio prezime. Jbt. kakva će tek zavrzlama da nastane kada Z budu izbacivali iz imena i prezimena. Biće poput prezimena u Kongu kao Ndaja ili Mbupe.

  • V.A.Laki

    10. februar 2024 | 09:22

    Кад- год Зеленски изврши рокаду топови уђу у игру, са новим ратоборним 'челичним' генералом, уместо смењеног 'гвозденог' генерала !

  • V.A.Laki

    10. februar 2024 | 09:16

    Ако се Залужни зове гвоздени генерал, како ће се онда звати нови ратоборни генерал који га је заменио, челични ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA