Vreme čitanja: oko 3 min.

Majka otvorila kovčeg sina koji je poginuo u Ukrajini i šokirala se: Otkazana sahrana, odmah pokrenuta istraga

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema rečima rođaka, od uzroka smrti zavisi da li će porodica dobiti novčanu naknadu

  • 0
Vyacheslav Saraev  Vjačeslav Sarajev Foto: vk.com

Vojnik po ugovoru Vjačeslav Sarajev iz Kamensk-Uralskog u Rusiji nije sahranjen više od nedelju dana.

Smrt ovog učesnika rata u Ukrajini je ruskim novinarima potvrdila uprava njegovog rodnog sela Martjuš.

Telo borca dopremljeno je u njegovu domovinu 25. januara. Pomogli su rođacima da organizuju ispraćaj i dodelili mesto na groblju.

Ali, u poslednjem trenutku rođaci su otkazali sahranu.

Izjavili su da ne veruju u uzrok Vjačeslavove smrti i tražili da se otvori kovčeg od cinka.

"U zaključku o uzroku smrti se nvodi da je preminuo od srčane slabosti. Kako nam je rečeno, preminuo je od straha", rekao je rođak preminulog vojnika.

"Štaviše, niko nam zvanično ne govori kako je umro. Odmah se javila sumnja da nešto nije u redu. Njegov komandir nas je kontaktirao i uverio nas da nije reč o srčanom udaru. Umro je od zadobijenih rana. Možda je došlo do greške pa su rezultati pregleda drugog borca uvršteni u naš sertifikat", dodao je.

Tokom identifikacije, Vjačeslavova majka je tražila da vidi telo sina. Htela je da se uveri da na njemu nema znakova povrede.

Ali, starija žena je odbijena.

Kako kažu rođaci, da bi dobili dozvolu za otvaranje kovčega, prošli su kroz sve organe: gradsku upravu, vojnu registraciju i tužilaštvo.

"Jedno je kada je osoba umrla od srčane insuficijencije, a drugo tokom vojnih operacija. Važno nam je da dokažemo da je poginuo kao heroj. Ne da je uzrok bolest i strah", kaže rođak Vjačeslava Sarajeva.

"Sakrivanjem pravog uzroka smrti možda imaju neku vrstu interesa", dodao je rođak.

Rođaci su zabrinuti da zbog posthumne dijagnoze njegova majka neće dobiti naknadu od pet miliona rubalja namenjenih srodnicvima vojnih lica koji su umrli usled povreda ili bolesti zadobijenih na izvršavanju vojnih zadataka.

"Biće prilično teško dokazati da je srčana insuficijencija nastala upravo tokom obavljanja zadataka", kaže advokat Jevgenij Krilov.

"Ako, na primer, lekar zaključi da je su mu nanete rane, onda se plaća, jer je povredu teško dobiti osim tokom obavljanja zadataka. U suprotnom, na osnovu doslovnog tumačenja zakona, ispada da isplata ne dospeva", objasnio je.

Kovčeg je, kaže Vjačeslavov brat, otvoren u prisustvu policajaca, koji su sačinili zapisnik. Na telu preminulog pronađene su opekotine i modrice.

"U kojoj meri bi ove povrede koje navodno postoje na njegovom telu mogle biti kompatibilne sa životom – o tome mogu da kažu samo lekari i specijalisti", rekao je vojni komesar Kamensko-uralskog gradskog okruga Jevgenij Kudinov.

"Rođaci mogu da se obrate Vojno-istražnom odboru, biće pokrenut krivični postupak u okviru kojeg će biti obavljeno još jedno medicinsko i sudsko-medicinsko ispitivanje koje će potvrditi ili poreći činjenicu pogibije njihovog rođaka u vojsci", dodao je on.

Prema rečima brata preminulog, Vjačeslav nikada nije imao problema sa srcem. Imao je 47 godina. Pre rata u Ukrajini služio je vojni rok i kaznu izdržavao u kolonijama, a nedavno je radio u fabrici, gde je redovno bio na lekarskim pregledima. U avgustu 2023. je bez problema prošao selekciju za vojnu službu po ugovoru.

"Kako su zaposlili osobu koja ima srčanu insuficijenciju?", ogorčen je rođak.

Odmah iz mrtvačnice, rođaci pokojnika otišli ​​su u Jekaterinburg kod vojnih istražitelja, gde su im nadležni uzeli protokol o pregledu tela i izjavu u kojoj su tražili da provere zvanični uzrok smrti.

Datum sahrane vojnika zavisiće od daljeg postupanja Istražnog komiteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA