≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan pre objave da kralj Čarls ima rak, palata imala upečatljiv tvit: I Kamila je imala težak zadatak

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svet je 5. februara saznao da kralj Čarls boluje od karcinoma

  • 0
Kralj Čarls Foto: Tanjug/AP

Da kralj Čarls ima rak glavna je vest u svim svetskim medijima. Bakingemska palata juče je saopštila da je britanskom monarhu dijagnostifikovan kancer, ali nisu otkrili od kog raka kralj boluje.

Ipak, istakli su da nije u pitanju kancer prostate, te da je rak otkriven tokom nedavne intervencije na prostati.

Britanski mediji pišu da je kralj znao za dijagnozu već nekoliko dana, ali da je želeo da ode u crkvu i da pozdravi građane koji su došli da ga vide.

Lično je obavestio svoje sinove prinčeve Vilijema i Harija, kao i svoju sestru Anu i braću Endrua i Edvarda.

Zanimljivo je da je Bakingemska palata samo dan pre nego što je izdala saopštenje o kraljevoj bolesti objavila tvit o obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka.

"Danas je Svetski dan borbe protiv raka - globalna inicijativa koja ima za cilj podizanje svesti o raku. Ranije ove nedelje njeno veličanstvo kraljica je otvorila Centar "Maggie", novi centar za podršku obolelima u Kraljevskoj opštoj bolnici", stoji u objavi na platformi X, uz link ka vesti i otvaranju novog centra.

Izvori bliski porodici kažu da je Kamila znala da joj je suprug bolestan od raka kada je svečano otvarala ovaj centar.

"Više od 28 godina, Maggie's pruža besplatnu stručnu negu i podršku u centrima širom Ujedinjenog Kraljevstva i u mreži za sve obolele od raka, kao i za njihove prijatelje i porodice. U novom centru, Njeno Veličanstvo se sastalo sa arhitektonskim timom koji je odigrao ključnu ulogu u dizajniranju centra da bude bezbedno i prijatno okruženje. Izgrađen u krugu NHS bolnica za rak, "Maggie" pruža udoban prostor daleko od bolnice, omogućavajući ljudima da upoznaju druge koji razumeju kroz šta prolaze ili samo odvoje trenutak da saberu svoje misli", navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu Bakingemske palate.

Podsetimo, kralj je u ponedeljak po;eo sa redovnom terapijom, a Palata je istakla da kralj ""ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog tretmana i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je pre moguće".

Kako su istakli, kralj Čarls će odložiti svoje javne angažmane i očekuje se da će drugi članovi kraljevske porodice pomoći da ga zamene tokom lečenja.

"Iako će pauzirati javne događaje, kralj (75) će nastaviti sa svojom ustavnom ulogom šefa države", dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, kralj je u nedelju viđen na bogosluženju u Sandringemu, gde je mahao okupljenima.

Prethodno je bio hospitalizovan jer je imao operaciju prostate u privatnoj londonskoj bolnici.

Kako je tada palata saopštila, kralj je odlučio da javno objavi da ide na intervenciju, sa ciljem da podstakne više muškaraca na preglede prostate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA