≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oboleo od bakterije koju mu je prenela njegova čivava? Završio u bolnici zbog upale pluća, dobio i sepsu

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedelju dana nakon što je razvio prve simptome bolesti muškarac je zatražio pomoć a u tom trenutku je već iskašljavao žutu sluz i imao poteškoće sa disanjem

  • 0
Čivava Čivava Foto: Shutterstock//Olga Aniven

Muškarac (71) sa Kanarskih ostrva oboleo je od upale pluća koju uzorkuje bakterija pasteurele multocida, stanovnik usne duplje pasa. Pretpostavlja se da ju je oboleli dobio iz bliskog kontatka sa njegovim ljubimcem, čivavom, a bakterija se prenosi prilikom ujeda ili lizanja.

On je proveo tri nedelje u bolnici gde je disao uz pomoć kiseonika.

Takođe, 71- godišnji muškarac je kasnije razvio i sepsu kao reakciju tela na infekciju koja je mogla biti smrtonosna. Prvi znaci sepse su bili dijareja i visoka temperatura, prenosi Daily mail.

Nedelju dana nakon što je razvio prve simptome bolesti, muškarac je zatražio pomoć a u tom trenutku je već iskašljavao žutu sluz i imao poteškoće sa disanjem.

Inače, muškarac je bivši pušač, koji je bio veoma aktivan, ali i boluje od dijabetesa tipa 2, ima visok krvni pritisak i bolest pluća.

Lekarima je rekao da ga pas nije ni ogrebao, ni ujeo, a oni su na osnovu rendgentskih snimaka konstatovali upalu pluća za čije lečnje mu je data terapija antibioticima i kiseonikom.

Naredni testovi su otkrili da muškarac boluje od pasteurele miltocide, bakterije koja se nalazi u ustima psa.

Iako niko nije potvrdio da je bakteriju dobio od psa, velike su verovatnoće da se to baš tako desilo.

Većina teških upala pluća je uzorkovana bakterijama i može lošije uticati na ljude koji pate od drugih, pridruženih bolesti, pa stoga imaju oslabljen imuni sistem.

Doktori su apelovali na ljude da ne spavaju sa kućnim ljubimcima, da se ne "ljube u usta" i da ne dozvoljavaju psima da ih ližu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA