≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istorijska presuda: Majka proglašena krivom za masovno ubistvo u školi koje je izvršio njen sin

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dženifer Krambli bila je optužena po četiri tačke za ubistvo iz nehata u vezi sa masovnim ubistvom koje je izvršio njen sina 2021. godine

  • 3
Dženifer Krambli Foto: Tanjug/AP

Porota u Mičigenu u utorak je proglasila Dženifer Krambli, majku ubice iz srednje škole u ​​Oksfordu Itana Kramblija, krivom po četiri tačke za ubistvo iz nehata u ovom istorijskom krivičnom suđenju, javlja Fox News.

Dženifer i njen suprug Džejms Krambli optuženi su po četiri tačke za ubistvo iz nehata u vezi sa pucnjavom u kojoj su 30. novembra 2021. ubijena četiri učenika, a još sedam povređeno.

Džejmsu Krambliju se sudi odvojeno. Kramblijevi su prvi roditelji u istoriji SAD kojima se sudi za masovnu pucnjavu u školi.

"Kao roditelj ceo život pokušavate da zaštitite svoje dete od drugih opasnosti", rekla je Dženifer Krambli tokom svedo;enja u četvrtak odgovarajući na pitanja odbrane.

"Nikad ne biste pomislili da ćete morati da zaštitite svoje dete da ne povredi nekog drugog. To je ono što me je raspametilo. To je bila najteža stvar koju sam morala da podnesem, da je moje dete povredilo i ubilo druge ljude."

Njen tim odbrane je tvrdio da nije znala da njen sin planira pucnjavu u školi i da stoga ne bi trebalo da odgovara za Itanove zločine.

U međuvremenu, tužilaštvo je tvrdilo da su Itanovi brojni vapaji za pomoć ignorisani, a 15-godišnjak je pucao koristeći pištolj koji su mu roditelji navodno kupili kao poklon.

"Volela bih da je umesto njih ubio nas", rekla je Dženifer Krambli.

Njen advokat, Šenon Smit, rekla je da je tužilaštvo "izabralo dokaze" da optuži Dženifer za ubistvo iz nehata.

"Očigledno je da je stvarni život neuredan i komplikovan. I tokom ovog suđenja, otvoreno ću priznati da sam advokat koji zabrlja. Ja sam ljudsko biće, kao i gospođa Krambli, i o tome se radi u ovom slučaju. Ona nije savršena osoba ili savršen roditelj", rekla je Smit u svojim završnim rečima.

Ona je dodala da pucnjava "očigledno nije bila predvidljiva gospođi Krambli".

Tužioci su sugerisali da je Dženifer mogla da zaustavi pucnjavu pre nego što se dogodila kada je stigla u srednju školu Oksford 30. novembra 2021. ujutru da se sastane sa školskim savetnicima nakon što je Itan uhvaćen kako šara uznemirujuće beleške na času.

Itan Krambli Itan Krambli ubio četvoro i ranio sedmoro učenika Foto: Tanjug/AP

Njegove beleške su uključivale sliku pištolja i fraze "Pomozi mi", "Krv svuda" i "Moj život je beskoristan", zajedno sa crtežom pištolja.

"Mogli ste biti s njim", rekao je u petak pomoćnik tužioca okruga Ouklend Mark Kist.

"Mogla sam, da", svedočila je Dženifer Krambli.

Itan Krambli se izjasnio krivim za ubistvo Tejta Majra (16), Džastin Šiling (16), Hane Seint Džulijane (14) i Medisin Boldvin (17) 30. novembra 2021. On služi doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Umesto da odvedu sina kući, tvrde tužioci, Dženifer i njen muž su ga ostavili u školi i otišli. Itan je kasnije uzeo pištolj iz svog ranca i upucao ukupno 11 ljudi, od kojih je četvoro umrlo.

Tužioci su takođe rekli da je Itan Krambli dan pre pucnjave snimio 19-minutni video u kojem opisuje šta će sledećeg dana da radi u školi.

Nakon pucnjave, Kramblijevi su navodno pobegli iz Oksforda i otišli ​​u Detroit nakon početnog ispitivanja od strane policije. Američki maršali su ih na kraju uhapsili nekoliko dana kasnije, 4. decembra 2021.

"Onog trenutka kada je ova pucnjava postala javna i završila u novinama, u medijima, Dženifer Krambli je počela da priča priču, a onda je pobegla. I nije pobegla samo zato što je bila sebična. Počela je da briše SMS poruke, a onda i da priča drugačiju priču jer je znala da je uradila nešto pogrešno", rekla je tužiteljka Karen Mekdonald u svojoj završnoj reči u petak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    6. februar 2024 | 21:01

    Kod nas mozda majka dobije 2 godine, najverovatnije nista za mladje dete od 15godina....

  • Milan

    7. februar 2024 | 02:56

    Šta god mi lupali po toj Americi. Kod njih makar postoji zakon. Kod nas za Kostu biće nikom nista

  • Lord

    7. februar 2024 | 09:53

    Kupili detetu od 15 godina pistolj za rodjendan?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA