≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bolest se nekad krila od javnosti, ali i od samog monarha: U čemu se kralj Čarls razlikuje od prethodnika?

A. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iskrenost prikazana u objavi Palate da kralj Čarls boluje od raka predstavlja potpuno odstupanje od načina na koji je kraljevska porodica postupala sa prethodnim dijagnozama

  • 0
Kralj Čarls Foto-kolaž: Tanjug/AP, Wikimedia/Library and Archives Canada

Dijagnoza karcinoma teško opterećuje svaku porodicu, dodajući strah i neizvesnost nelagodnosti koju oboleli možda već doživljava. Teško je i za pacijenta i za njihove voljene.

Ove poteškoće su još veće za kraljevsku porodicu, koja mora da kombinuje privatnu anksioznost sa javnom dužnošću. Saopštavanjem dijagnoze kralja Čarlsa i lečenjem, bez ulaženja u detalje, Bakingemska palata je pokazala još jedan način na koji se kraljevska porodica "modernizovala".

"Kralj je zahvalan svom medicinskom timu za njihovu brzu intervenciju, koja je bila moguća zahvaljajući njegovoj nedavnoj bolničkoj intervenciji.

Njegovo visočanstvo je odlučilo da saopšti svoju dijagnozu kako bi sprečilo spekulacije i u nadi da će to pomoći u razumevanju javnosti za sve one širom sveta koji su pogođeni rakom", saopštila je Bakingemska palata.

Ova iskrenost predstavlja potpuno odstupanje od načina na koji je kraljevska porodica postupala sa prethodnim dijagnozama raka. Ranije generacije nisu mogle ni da sanjaju da budu tako otvorene u vezi sa bilo kojim medicinskim stanjem, a kamoli kada je u pitanju rak.

U septembru 1951. godine kralju Džordžu VI, strastvenom pušaču, odstranjeno je levo plućno krilo zbog onoga što je eufemistički nazvano "strukturalna abnormalnost". U stvarnosti, to je bio karcinom. Ipak, kraljevi lekari su sakrili njegovu dijagnozu od javnosti, medicinske struke - pa čak i od samog kralja.

Kaljevska porodica, kruna, skiptar, kraljica Elizabeta II, princeza Margaret, kralj Džordž Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Iako je izgledalo da se oporavlja od procedure, umro je iznenada pet meseci kasnije, u februaru 1952. godine. Pošto je Džordž VI patio od vaskularne bolesti, pretpostavljalo se da je to izazvalo "koronarnu trombozu".

Otada se spekuliše da je to bio rezultat komplikacija od širenja raka.

Kraljica Elizabeta se, slično, borila sa rakom privatno. U svojoj posthumnoj biografiji pokojne kraljičine majke 2009. godine, Vilijam Šokros je otkrio da je dva puta lečena od te bolesti. 1966. godine joj je uklonjen tumor iz debelog creva. U to vreme, Klarens haus je rekao samo da je bila podvrgnuta operaciji abdomena kako bi se uklonila opstrukcija, prenosi The Telegraph.

Još jednu operaciju je imala 1984. godine kako bi uklonila tumor iz grudi. Zvanično je tada rečeno da je u bolnici zbog "testova". Oporavila se od obe procedure i živela do 2002. godine, kada je imala 101.

Kada je kraljica Elizabeta II umrla u septembru 2022. godine, uzrok smrti je bio "starost". Ali prema biografiji "Queen Elizabeth: An Intimate Portrait", koju je Džajls Brandret objavio dva meseca kasnije, ona je patila od mijeloma, retkog oblika raka kosti.

Tijara, kraljica Elizabeta Foto: Paul Marriott / Alamy / Alamy / Profimedia

Brandret, koji je bio prijatelj sa princem Filipom, rekao je da su doktori kraljice znali za njeno stanje neko vreme.

Kada su njegove tvrdnje izazvale uznemirenost, on je rekao da nije želeo nikoga da uznemiri.

"Ali ako će se to potvrditi - a jednog dana hoće - bar ja, kao reporter, govorim šta je bilo tamo", rekao je on.

Odluka kralja Čarlsa da bude otvoren u vezi sa svojim stanjem i lečenjem, ukazuje na moderno medicinsko okruženje koje je veoma drugačije od onog u kojem je rak Džordža VI čuvan u tajnosti i od njega. Zdravstvena stanja se više ne smatraju tajnama koje treba čuvati. Dijagnoza raka je manje razlog za pesimizam nego što je bila, sa modernom dijagnozom i lečenjem koji poboljšavaju ishode za skoro svaki oblik bolesti.

Dok je kralj Čarls najstariji član porodice koji je otkrio da ima rak, nije prvi. Princeza Majkla od Kenta je 2002. godine pokazala da kraljevska porodica treba da bude otvorena u vezi sa ovim, kada je otkrila da je lečena od raka kože. Rekla je da se oseća veoma srećnom jer njen rak nije bio opasan po život.

Njen suprug princ Majkl je 2014. godine rekao da svoje medicinsko stanje smatra privatnom stvari, ali je potvrdio da je uspešno lečen od raka prostate.

Prošle godine je vojvotkinja od Jorka saopštila da se podvrgnula mastektomiji. Pre dve nedelje je otkrila da joj je dijagnostikovan rak kože.

"Prirodno, još jedna dijagnoza raka je bila šok, ali sam dobrog duha i zahvalna na mnogim porukama ljubavi i podrške", rekla je ona.

Ovo je u skladu sa brojem obolelih od raka danas. Oni ostaju pozitivni u pogledu svog stanja, izražavaju zahvalnost za podršku svojih prijatelja i porodice i nadaju se da će svojim izlaskom u javnost podstaći druge da budu oprezni u pogledu sopstvenog zdravlja.

Kralj Čarls Foto: Tanjug/AP

Prema saopštenju palate u ponedelja, kralj ostaje pozitivan u vezi sa lečenjem i raduje se potpunom povratku javnoj dužnosti čim bude moguće.

Iskreno govoreći o svom karcinomu, kralj Čarls potkrepljuje ono što milioni nepripadnika kraljevske porodice svake godine dokazuju širom sveta: da način na koji se nosite sa takvom dijagnozom može biti prikaz ne slabosti, već snage.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA