Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraumirani dečak (14) svako veče spava u jakni: Nakon razornog zemljotresa u Turskoj sve se promenilo

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godinu dana nakon razornih zemljotresa, Mustafin sin još uvek oblači kaput kada ide u krevet tako da bude "topao i spreman ako se zemlja opet zaljulja"

  • 0
Mustafa Alokoud Foto: Instagram/Mustafa Alokoud

Godinu dana od razornih zemljotresa jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihterove skale koji su pogodili Tusku i Siriju, a posledice su i dalje prisutne i očigledne. Psihička trauma je ona koja ostaje celog života, a primećena je kod 14-godišnjeg Mustafe koji svako veče spava u jakni.

Stručnjaci kažu da je to traumatska rekacija na fatalne zemljotrese koji su se odigrali 6. februara 2023. godine u kojim je život izgubilo više od 50.000 ljudi.

Četvoročlana porodica je čvrsto spavala u svojim krevetima u Gazijantepu, na jugoistoku Turske, kada su osetili zemljotres u ranim jutanjim časovima.

"Probudila me je žena, zgrabio sam svog mlađeg sina Diju, koji je imao dve godine, i istrčali smo niz stepenice iz zgrade", rekao je Mustafa Alokuda Nouredin.

"Zgrada se nije tresla, plesala je. Kada smo izašli napolje, bili smo bosi, na zemlji je bio sneg", objasnio je, prenosi Metro.

Porodica je stajala i drhtala, od hladnoće i straha, šokirano gledajući šta se dešava. Čekali su priliku da se vrate u svoj stan, ali je onda, 40 minuta kasnije usledio još jedan zemljotres.

"Bila je to užasna situacija. Sve što smo naučili o tome kako da budete bezbedni kada se dešava zemljotres, nisam uspeo da iskoristim. Rečeno mi je da krenem ispod stola, ali ja sam pobegao iz zgrade. Uspaničio sam se. Kada se to desi, ne možete da kontrolišete sebe, bilo je zastrašujuće", objasnio je.

Na svu sreću, porodica je uspela da pobegne na bezbedno mesto. Ali, godinu dana kasnije, njihov sin još uvek oblači kaput kada ide u krevet tako da bude "topao i spreman ako se zemlja opet zaljulja".

Mustafa sebe smatra srećnim čovekom nakon što je preživeo tako snažan potres. Nažalost, neke starije i nemoćne komšije nisu uspele da pobegnu iz svojih stanova, a susedna zgrada se srušila u prvom potresu i život je izgubilo čak 37 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA