Vreme čitanja: oko 1 min.

Sedam osoba uhapšeno zbog krađe luksuznih vozila u Španiji: Za svaki automobil uzimali više od 350.000 evra

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za svako vozilo koje je uspešno proglašeno legalnim, članovi bande su navodno zaradili između 30.000 i 40.000 evra, navodi se u izveštaju

  • 0
španska policija Foto: Shutterstock

Španske vlasti su uhapsile sedam osoba povezanih sa bugarskim kriminalnim grupama, poznatim po svojoj sposobnosti da kradu vozila visoke vrednosti za manje od minuta, navodi se u izveštaju Centra za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP), međunarodne novinarske mreže specijalizovane za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije.

Sumnja se da su osumnjičeni deo veće kriminalne mreže, specijalizovane za krađu luksuznih automobila, promenu identifikacionih brojeva vozila i njihove prodaje na međunarodnom crnom tržištu, prenosi bugarski portal Novinite.

Operacija hapšenja je sprovedena širom Madrida i Katalonije, gde su se ukradena vozila prodavala po ceni od oko 350.000 evra.

Opremljena sofisticiranim alatima, banda je mogla dobiti pristup i ukrasti skoro svaki automobil u roku od jednog minuta.

Nakon krađe, automobili su prošli pedantan proces falsifikovanja identifikacionih brojeva i brojeva šasije, uz dobijanje ukradenih dokumenata iz zemalja poput Austrije.

To je omogućilo kriminalcima da prikriju pravo poreklo vozila, predstavljajući ih kao legitimne carinicima.

Za svako vozilo koje je uspešno proglašeno legalnim, članovi bande su navodno zaradili između 30.000 i 40.000 evra, navodi se u izveštaju.

Hapšenja su usledila nakon što je bugarska ambasada obavestila španske vlasti o aktivnostima grupe, čije su transnacionalne kriminalne operacije odgovorne za značajan broj krađa automobila širom Evrope, navodi portal Novinite.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA