Vreme čitanja: oko 1 min.

Izrael uvodi promene u služenje vojnog roka: Evo koliko će muškarci i žene morati da budu u uniformi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

IDF najavljuje promene zakona kojim se reguliše vojna obaveza

  • 3
Žene vojnici u Izraelu Foto: Shutterstock

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da planiraju da povećaju vreme služenja vojnog roka za regrute i rezerviste u okviru priprema za dugi rat u Pojasu Gaze i osposobljavanja pripadnika vojske za buduće izazove.

Planirane izmene zakona o službama bezbednosti i rezervnom sastavu, koje će morati da odobre poslanici Kneseta, uključuju vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri godine za sve vojno sposobne muškarce, kao što je bilo propisano do 2015. godine, prenosi Tajms of Izrael.

Trenutni propisi nalažu da muškarci u Izraelu služe vojni rok u trajanju od 32 meseca, a žene dve godine.

Zakonske promene predviđaju i da vojnici u borbenim i drugim specijalnim operacijama takođe provedu 36 meseci u vojnoj službi, ali planira se i podizanje starosne granice za penzionisanje pripadnika rezervnog sastava na 40 godina za vojnike, 45 za oficire i 49 godina za druge pripadnike IDF, poput vozača.

U saopštenju IDF se navodi da je u planu da se poveća broj dana koje rezervisti u kontinuitetu služe u "operativnim aktivnostima" sa 25 na 40 dana.

Za potrebe ratovanja u Pojasu Gaze IDF su aktivirale ukupno 287.000 rezervista, iako su mnogi od njih do sada već oslobođeni dužnosti, što je ujedno i najveći broj aktiviranih pripadnika rezervog vojnog sastava u istoriji Izraela.

(Kraj) djj/sku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Промишљач

    8. februar 2024 | 07:20

    Е па ето Срби, мамини синови, који нећете да служите ни та 4 месеца које предлагжу ови наши - погледајте ово! И жене Јеврејке су боље од вас! А наша ситуација је ако не толико драстична, сликчна је овој. И ја сам против служења војног рока од 4 мес. јер за то време човек неможе научити све нити постати војник, он је у том року још увек полувојник-полуцивил, али за 7 - 8 месеци научи се довољно и схвати се војникчки начин живота - а ево видите шта кажу Јевреји колико је тек времена потребно за то!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA