Vreme čitanja: oko 5 min.

Ukrajina zbrisala skoro trećinu ruske Crnomorske flote? Ovo su ratni brodovi koje je navodno Moskva izgubila

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nekoliko ruskih brodova za koje je Ukrajina tvrdila da ih je uništila još uvek nije identifikovano, ali navodno među njima su patrolni čamci klase Raptor, brzi jurišni čamac BK-16, desant klase Serna i patrolni brod klase Stenka

  • 10
Ruski ratni vojni brod Foto: Ria Novosti / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinska mornarica navodno je desetkovala rusku Crnomorsku flotu, uništivši skoro trećinu ruskih brodova za manje od dve godine.

Bez ratnih brodova u svom arsenalu, ukrajinske snage su se oslanjale na bespilotne pomorske letelice i protivbrodske rakete dugog dometa da bi gađale rusku flotu, piše Insider.

Dmitro Pletenčuk, portparol Mornarice oružanih snaga Ukrajine, rekao je u javnoj izjavi da je ruska mornarica imala oko 80 ratnih brodova na početku invazije, uključujući velike ratne brodove, desantne brodove, podmornice, patrolne čamce i minolovce.

Do početka ove nedelje, uništeno je 25 plovila, dok je više od 15 na popravci, rekao je on.

"Mogu da kažem da su operacije Crnomorske flote bile veoma komplikovane, ako ne i paralizovane", rekao je Pletenčuk.

Telegraf.rs nije mogao ovo zvanično da potvrdi.

Rusija je uglavnom negirala da su njeni brodovi uništeni u napadima.

Napadi su omogućili Ukrajini da nastavi sa isporukom žitarica kroz Crno more koje je centralno za njenu ekonomiju i primorali Crnomorsku flotu da premesti ratne brodove sa Krima, svoje cenjene pomorske matične luke.

Nekoliko ruskih brodova za koje je Ukrajina tvrdila da ih je uništila još uvek nije identifikovano, ali navodno među njima su patrolni čamci klase Raptor, brzi jurišni čamac BK-16, desant klase Serna i patrolni brod klase Stenka.

Ovo su brodovi za koje je poznato da ih je Rusija izgubila u protekle dve godine:

Saratov, 24. mart 2022.

Komisioniran 1968. godine, Saratov je veliki desantni vojni brod klase Aligator u sastavu Crnomorske flote. Ponovo je aktiviran za transport zaliha i podršku ruskim vojnim operacijama u Siriji.

Brod je mogao da nosi oko 400 vojnika, kao i 20 glavnih borbenih tenkova ili 45 oklopnih vozila.

Dok je brod bio usidren u okupiranom Berdjansku u Zaporoškoj oblasti 24. marta 2022. godine, ukrajinske snage su ga navodno potopile sovjetskom balističkom raketom kratkog dometa Točka-U.

Na snimku incidenta se vidi kako vatra izbija iznad olupine broda u blizini luke dok drugi ruski ratni brodovi plove da pobegnu od plamena.

Moskva, 14. april 2022.

U značajnom udaru, Crnomorska flota je izgubila svoj vodeći brod, raketnu krstaricu Moskva, nakon što je potonula 14. aprila 2022. To je bio prvi put da je ruski vodeći brod potopljen od rusko-japanskog rata od 1904. do 1905.

Na početku invazije, Moskva je obezbedila vazdušno pokrivanje drugim ratnim brodovima i pomogla u zauzimanju Zmijskog ostrva krajem februara 2022.

Ratni brod krstarica Moskva Rusija rat Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je tvrdila da je pogodila krstaricu raketama dugog dometa Neptun lansiranim sa obale.

Vasilij Beh, 17. jun 2022.

Vasilij Beh, ruski spasilački tegljač, pridružio se Crnomorskoj floti 2017. godine, sa namerom da obezbedi hitno spasavanje i vuču brodova, evakuiše pomorske posade i sprovodi ronilačke operacije i izviđačke radove. Ruski tegljač je takođe korišćen za prevoz municije, oružja i osoblja do Zmijskog ostrva.

Ali vreme Spasilačkog tegljača u floti se završilo 17. juna 2022, nakon što su ukrajinske snage rekle da su udarile i "uspešno demilitarizovale" Vasilij Beh sa dve rakete Harpun.

Napad je bio prvi put da je Ukrajina pogodila ruski brod protivbrodskim raketama koje je isporučio Zapad.

Olenegorski gornjak, 4, avgust 2023.

Olenegorskij gornjak je tenk-desantni brod klase Ropuča dizajniran za brzo istovarivanje tereta i transport amfibijskih snaga na kopno.

Ratni brodovi klase Ropuča mogu da nose do 10 borbenih tenkova i do 350 vojnika.

Ruski ratni brod je 4. avgusta 2023. bio teško oštećen nakon što ga je udarila ukrajinska pomorska bespilotna letelica naoružana eksplozivom - prvi od mnogih brodova koji su nisu uspeli da napadnu dronove koji su mogli da stignu do ratnih brodova van dometa raketa.

Rusija je priznala napad, ali je tvrdila da je Olenegorski gornjak ostao neoštećen, ali video snimci napada sugerišu drugačije.

Na snimku se može videti morski dron kako zumira ka desantnom brodu i udara u njegovu stranu pre nego što se napajanje prekine nakon detonacije.

Minsk, 13. septembar 2023.

Nešto više od mesec dana kasnije, 13. septembra 2023. pogođen je još jedan desantni brod klase Ropuča, dok je bio u doku na održavanju u brodogradilištu Sevmorzavod na Krimu koji je okupirala Rusija.

Slike otvorenog koda o posledicama pokazale su da je Minsk "gotovo sigurno funkcionalno uništen", saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Mesec dana kasnije, satelitski snimci su navodno pokazali da je Minsk demontiran.

"Minsk će možda biti rastavljen za rezervne delove, ako ih uopšte bude tamo", rekao je portparol ukrajinske mornarice Pletenčuk.

Rostov na Donu, 13. septembar 2023.

Pored Minska, podmornica klase Kilo 636,3 Rostov na Donu takođe je "pretrpela katastrofalnu štetu", navodi Ministarstvo odbrane Velike Britanije u obaveštajnom izveštaju.

Podmornica je takođe bila na remontu u brodogradilištu Sevmorzadov.

"Svaki pokušaj da se podmornica vrati u funkciju verovatno će potrajati mnogo godina i koštaće stotine miliona dolara", nastavilo je ministarstvo.

Askold, 4. novembar 2023.

Ruska mornarica je takođe izgubila jedan od svojih potpuno novih ratnih brodova pre nego što je imala priliku da se pridruži Crnomorskoj floti.

General Nikola Oleščuk, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je da su ukrajinske snage gađale brodogradilište Zaliv na Krimu, nanevši značajnu štetu korveti tipa "Askold" projekta 22800 Karakurt.

Manje od nedelju dana kasnije, još dva ruska broda pogođena su ukrajinskim morskim bespilotnim letelicama, iako nije odmah bilo jasno koji su brodovi gađani.

Novočerkask, 26. decembar 2023.

Ukrajinske snage su lansirale navođene rakete na desantni brod klase Ropuča, Novočerkask, u gradu Feodosiji na Krimu koji je okupirala Rusija.

"Flota Rusije je sve manja i manja!", Oleščuk, komandant vazduhoplovstva, napisao je na Telegramu zajedno sa snimkom eksplozije.

Guverner koga je imenovala Rusija tvrdio je da je samo jedna osoba poginula, a dve su povređene u napadu, što je malo verovatan ishod pošto brod ima oko 100 članova posade; nezavisni ruski novinari izvestili su da je na desetine ranjeno ili nestalo.

Ivanovets, 31. januar 2024.

U poslednjem nizu ukrajinskih napada protiv Crnomorske flote, ukrajinska specijalna vojna jedinica potopila je 31. januara u operaciji preko noći mali ratni brod Ivanovets sa šest pomorskih dronova koje kontrolišu sateliti i pokretani mlaznim skuterima.

Ivanovets je raketna korveta klase Tarantul naoružana nadzvučnim protivbrodskim i protivavionskim projektilima.

Čini se da video koji je objavila Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine pokazuje kako se dron približava brodu. Nakon velike eksplozije, plovilo se može videti pre nego što se spusti krmom u vodu.

Da naglasimo još jednom, Telegraf nije mogao nezavisno da proveri tvrdnje o ovim uništenim brodovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd 011

    11. februar 2024 | 14:58

    Uvek ukrajinci unište rusima brodove, pa isti budu snimljeni posle nekog vremena na redovnim zadacima

  • Ds

    11. februar 2024 | 15:52

    Zbrisali su oni trecinu svoje teritorije i naroda

  • radovan

    11. februar 2024 | 17:18

    Brodovi su samo saratov i Moskva. A ostalo su maltene patrolni camci. Ma ljudi ko jos veruje u te bajke sto pise zapadna presa?!? Po njima bi ukri vec trebalo da su blizu Vladivostoka i Putin je davno trebalo biti pokojni posto boluje od 5-6 smrtnih i neizlecivih bolesti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA