Vreme čitanja: oko 2 min.

Više evropskih zemalja biće na udaru orkanske oluje sa Atlantika: Evo gde će ciklon doneti najkritičnije vreme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Olujni vetrovi, visoki talasi i obilne padavine poremetiće sve vidove saobraćaja

  • 1
Vremenska prognoza Foto: Shutterstock, Telegraf

Veoma snažan ciklon sa Atlantika približava se svojim centrom zapadnoj Evropi.

Njegov centar danas se nalazi nedaleko od Irske i narednih dana manje-više kružiće nad tim područjem.

Reč je o veoma snažnom ciklonu, koji će od Portugalije do Škotske doneti orkansku oluju.

Sinoptička situacija Foto: ZoomEarth

Ciklon već sada donosi olujne vetrove od 80 do 100 km/h od Portugalije preko severozapada Španije i Francuske do Brianskih ostrva i Irske, dok se u planinama severozapadne Španije beleže orkanski vetrovi od 130 km/h, a takvih udara ima i u blizini centra ciklona nad Atlantikom.

Vrednost pritiska u centru ciklona biće samo 960 milibara.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Pored olujnih i orkanskih vetrova, ciklon će severozapadnoj, zapadnoj i jugozapadnoj Evropi doneti veoma obilnu kišu, Španiji i Portugaliji jake pljuskove sa grmljavinom, dok se u Škotskoj očekuje veoma obilni sneg.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Šire područje Portugalije i severozapad Španije očekuju veoma obilne padavine, pri čemu bi za 24 sati palo i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica.

Na obalnom području od Španije do Irske i Britanskih ostrva očekuju se talasi visine od 10 do 15 metara, koji će plaviti priobalna područja, dok se nad Atlantikom očekuju talasi od 20 metara.

Olujni vetrovi, visoki talasi i obilne padavine poremetiće sve vidove saobraćaja.

Na najjačem udaru nevremena naći će se atlantska obala Portugalije, Španije, Francuske, Irske, Škotske, Velsa i Engleske.

Položaj ciklona biće takav da će do jugozapadne i zapadne Evrope u sklopu veoma snažnog jugozapadnog strujanja stizati topla vazdušna masa, a istovremeno će Škotske, Danske i Skandinavije sa severa stizato vrlo hladna vazdušna masa.

Osim uz atlantsku obalu, uticaj ciklona u vidu obilnih padavina i jakih vetrova osetiće se i unutar kopna zapadne polovine Evrope, da bi se tokom vikenda iznad Đenovskog zaliva formirao sekundarni ciklon, koji će doneti jake grmljavinske oluje i obilne padavine centralnom i zapadnom Mediteranu i oblasti Jadrana, ali i postepeno pogoršanje vremena i Srbiji.

U sklopu ovog ciklona, Srbiju će tokom vikenda zahvatiti oblačnost, ali zbog jugozapadnog strujanja ostaje i dalje toplo, da bi početkom sledeće sedmice došlo do postepenog zahlađenja sa kišo

Sinoptička situacija Foto: w2u
m, uz pad temperature vazduha, uz severna strujanja. Srećom, na području Srbije osim jakih vetrova i povremenih padavina, ne treba očeivati druge probleme zbog nadolećeg ciklona sa Atlantika.

Dakle, do kraja sedmice snažan ciklon sa Atlantika, sa centrom u blizini obala Irske zahvatiće celu severozapadnu, zapadnu, jugozapadnu, ali i centralnu Evropu, potom i naše područje, uz padavine i jake vetrove.

Inače, ovo je samo jedan u nizu veoma snažnih ciklona, koji se u prethodnom periodu sa Atlantika obrušavaju na Evropu i to svojim centrom direktno na zapadnu i severnu Evropu, da bi potom stizali kao veoma snažni i do istoka Evrope i Rusije.

Cikloni su bili i više nego snažni, pa su mnoga područja bila pogođena i orkanskim olujama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA