≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je Aleksandar Sirski, novi komandant ukrajinske vojske: Odbranio Kijev, osmislio kontraofanzivu kod Harkova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aleksandar Stanislavovič Sirski (59), general-pukovnika, novi je komandant ukrajinske vojske, nakon što je Volodimir Zelenski smenio Valerija Zalužnog.

  • 11
Aleksandar Sirski Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Ukrinform

Aleksandar Stanislavovič Sirski (59), general-pukovnika, novi je komandant ukrajinske vojske, nakon što je Volodimir Zelenski smenio Valerija Zalužnog.

Sirski je do postavljenja bio komandant Kopnene vojske Ukrajine od 2019. Prethodno je bio komandant Operacije združenih snaga od maja do avgusta 2019. godine.

Tokom ruske invazije na Ukrajinu, Sirski je komandovao odbranom Kijeva. U septembru 2022. komandovao je kontraofanzivom u Harkovu.

Sirski je rođen 1965. godine u Vladimiru, u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Završio je 1986. godine Moskovsku višu vojnu komandnu školu, vodeću višu vojnu obrazovnu ustanovu u Sovjetskom Savezu i služio je u Sovjetskom artiljerijskom korpusu.

U početku je služio u samohodnoj artiljerijskoj jedinici opremljenoj samohodnim haubicama 2S5 Giatsint-S kalibra 152 mm i 203 mm 2S7 Pion, uključujući i jedinice namenjene za ispaljivanje nuklearnih granata.

Kasnije je služio u jedinicama raketne artiljerije na BM-27 Uragan MBRL.

Služio je u Avganistanu, Tadžikistanu i Češkoj Republici sve do raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Pre rata u Donbasu 2014. komandovao je ukrajinskom 72. mehanizovanom brigadom i unapređen je u čin general-majora.

Od 2013. godine bio je prvi zamenik načelnika Glavnog komandnog centra Oružanih snaga Ukrajine i bio je prvi zamenik načelnika Glavnog komandnog centra Oružanih snaga Ukrajine. uključeni u procese saradnje sa NATO.

U novembru 2013. godine, Sirski je, u ime Ministarstva odbrane, razgovarao o izmenama ukrajinske vojske u skladu sa standardima NATO u sedištu Alijanse.

Volodimir Zelenski Aleksandar Sirski Zelenski i Sirski Foto: Profimedia/Zuma Press/Ukrainian Presidentia/Pool

Sa početkom rata u Istočnoj Ukrajini bio je načelnik štaba antiterorističkih operacija. Konkretno, bio je jedan od glavnih komandanata snaga antiterorističke operacije tokom bitke kod Debaljceva u zimu 2015. godine, zajedno sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom otišli ​​su u sam grad.

Predvodio je bitke u Vuhlehirsku, selu Ridkodub i neuspešnim pokušajima da ponovo zauzme Lohvinove. Takođe je koordinisao povlačenje ukrajinske vojske iz Debaljceva. Pod njegovim vođstvom minirani su mogući pravci prelaska reke Karapulke.

Sirski je odlikovan Ordenom Bohdana Hmeljnickog III stepena, a kasnije je dobio čin general-potpukovnika zbog uspeha u bici kod Debaljceva.

On je 2016. godine predvodio Zajednički operativni štab Oružanih snaga Ukrajine, koji koordiniše operativne akcije različitih ukrajinskih snaga bezbednosti u Donbasu. Godine 2017. bio je komandant cele Antiterorističke operacije na istoku Ukrajine, koja je kasnije zamenjena Operacijom združenih snaga.

Od 6. maja do 5. avgusta 2019. bio je komandant Zajedničkog operativnog štaba Oružanih snaga Ukrajine.

Sirski je od 5. avgusta 2019. godine bio komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine.

Dana 23. avgusta 2020. godine unapređen je u čin general-pukovnika. Čin se više ne dodeljuje u ukrajinskoj vojsci od 1. oktobra 2020. godine, ali ga je Sirski zadržao, budući da je u tom trenutku bio jedini ukrajinski oficir s tim činom.

Tokom ruske invazije na Ukrajinu, Sirski je u početku organizovao i vodio odbranu Kijeva.

U aprilu 2022. Sirski je za svoj trud dobio orden Heroj Ukrajine.

U septembru 2022, mediji su izvestili da je Sirski bio tvorac uspešne kontraofanzive u Harkovu.

Sirski je bio portparol i komandant ukrajinske istočne grupacije snaga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    8. februar 2024 | 18:37

    Svi ste se skolovali u Rusiji mame vam ga spalim,da bi danas ratovali protiv brace Rusa,tako i ovi nasi u JNA.

  • Dejan

    8. februar 2024 | 19:05

    A koliko je Ukrajinaca, stradalo u Bahmutu gde je on rukovodio odbranom grada? Eto koliko je uspesan. Procenite sami.

  • Nikolas

    8. februar 2024 | 19:07

    NOVI POSLUSNIK NATO ALIJANSE KOJI CE DOPRINETI VECOJ POGIBIJI UKRAJINACA ZA NATO OSVAJACKE INTERESE !!! MAMO IM JE MILION POGINULIH UKRAJINACA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA