≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Horor od 158 sekundi: Ovako izgleda Avdijevka, grad oko kog se vode najžešće borbe od početka rata u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Dolaze u talasima. I ne prestaju", rekao je poručnik Oleksandr Širšin (29), zamenik komandira 47. mehanizirane brigade

  • 4
Avdijevka, rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Nakon što je njegovu jedinicu desetkovala ukrajinska paljba, poslednji preživeli vojnik iz ruskog napada sklonio se u plitki krater, dok su mu Ukrajinci vikali neka se preda. Podigao je dve granate u vazduh, nakon čega se spustio ukrajinski dron i eksplodirao, piše New York Times.

Ubrzo se dim raščistio, a drugi dron namenjen izviđanju otkrio je njegovo telo. Tog je dana napad na područje severno od razorenog grada Avdijevke odbijen. Ali Ukrajinci nemaju iluzija: takvih će napada biti još.

"Dolaze u talasima. I ne prestaju", rekao je poručnik Oleksandr Širšin (29), zamenik komandira 47. mehanizirane brigade.

I dok rat ulazi u treću godinu, Ukrajinci su nadjačani i po broju vojnika i po količini oružja. Nakon što su u prvoj godini sukoba dominirali, a u drugoj upali u zastoj, u trećoj su pokleknuli po naletom Rusije. Sada se ukopavaju i bore kako bi zadržali položaje.

Ekipe za minobacačima moraju da štede granate. Jedinice se izmenjuju s onima u pozadini kako bi se nadoknadio nedostatak ljudstva s prednje strane, a nedostaje im ključnih zaliha potrebnih za popravke i održavanje ukrajinskih oklopnih vozila.

Zato što im nedostaje artiljerijske municije, mogu da priušte da pucaju samo na jednog ili dva neprijateljska vojnika, pa se Rusi kreću i napreduju prema najisturenijim položajima u malim grupama. Pokušavaju da okupe dovoljno vojnika da napadnu ukrajinske rovove i preplave branioce.

"Nemamo niti dovoljno opreme niti dovoljno ljudstva da krenemo u napad", kaže poručnik Širšin.

"Zato nam je sada glavni cilj da zadržimo položaje."

Utvrđivanje položaja

Kijev je nedavno najavio da će utrošiti 500 miliona dolara za izgradnju utvrđenih položaja duž granice s Rusijom i stvoriti dublje odbrambene linije u Donbasu koje bi mogle da posluže kao rezervni položaji ako bi Rusi uspeli da ostvare neki veći proboj.

Epicentar borbi i dalje je oko Avdijevke u Donjeckoj oblasti, gde su Rusi, bez obzira na sve prepreke, uspeli da izvedu nekoliko nemilosrdnih napada. Nekoliko su se nedelja borili za kontrolu nad industrijskim odlagalištem troske na periferiji grada, šaljući talase trupa koji su bili posečeni zastrašujućim rafalima. Provlače se kroz tunele ispod gradskih ulica i šalju dronove napunjene eksplozivom na ukrajinske položaje.

Sve to kako bi zauzeli još jedan uništeni grad. Ali njihovi napadi u Avdijevki i drugde duž fronta služe većem cilju: iskoristiti prednost u trenutku kada je američka vojna podrška Ukrajini prestala, i nadvladati Ukrajince čistim kvanitetom.

Iako se sada gotovo isključivo samo brane, ukrajinski vojnici na frontu rekli su da to ne znači da se mogu jednostavno stisnuti i čekati da prođe. Oni ipak nastoje da nanesu maksimalne gubitke ruskim snagama i izbegnu dugotrajne bitke koje bi i njima mogle da nanesu velike gubitke.

Za sada, ruske snage postižu samo marginalne dobitke uprkos tome što u svoju zimsku ofanzivu ulažu enormne količine resursa.

Mali dobici uz visoku cenu

Prošlog meseca su novinari The New York Timesa sa komandirima i operaterima dronovima oko Avdijevke i još jednog uništenog grada, Vuhledara - dva ključna žarišta na istočnom frontu - pratili nekoliko bitaka. Koliki su bili ruski gubici moglo se videti na poljima punim uništenih oklopnjaka i raznetih tela ruskih vojnika.

Ukrajinci koriste mine i druge prepreke kako bi usmerili ruske oklopnjake u zone gde ih mogu pogoditi teškim oružjem gotovo svaki put kada krenu u napad. Oni agresivno koriste borbena vozila i tenkove dobijene sa Zapada kao lovce-ubice kada se ruske trupe približe ukrajinskim položajima.

Budući da Rusi na nekim delovima fronta sada mogu da ispale pet puta više granata od Ukrajinaca, branitoci su bili prisiljeni da se više okrenuti bespilotnim letelicama natovarenim bombama kojima se upravlja daljinski, poznatim kao FPV.

Ali ukrajinska vatrena moć vrlo je ograničena. Major Serhij Bets (30), načelnik štaba 48. streljačkog bataljona 72. mehanizovane brigade, rekao je da su bespilotne letelice delotvoran alat, ali da se ne mogu uporediti s velikim oružjem.

"Dron ne može da razori zemunicu ili pokosi drvored. I nema takav psihološki uticaj na neprijatelja. Osim toga, nemamo puno FPV ekipa", rekao je on.

Rusi takođe još dominiraju nebom i, nakon kratke pauze, pošto je oboreno nekoliko ruskih borbenih aviona, bombardovanja su nastavljena, rekli su vojnici.

Desetine ogromnih kratera koje su po uništenim selima ostavile bombe od 500 kilograma, svedoče kolika im je razorna moć.

Iako nije jasno koliko dugo Kijev može da zadrži ovakav nivo odbrane bez pomoći zapadnih saveznika, ukrajinske snage nastavljaju da nanose tešku štetu ruskim snagama dok uglavnom drže liniju.

Veliki ruski gubici

Otkako je Rusija započela nove ofanzivne operacije u oktobru, izgubila je 365 glavnih borbenih tenkova i oko 700 oklopnih vozila, "ali je postigla samo manje teritorijalne dobitke", objavila je britanska vojno-obaveštajna agencija prošlog ponedeljka.

U zauzimanju Avdijevke, ubijeno je ili ranjeno više od 13.000 ruskih vojnika u samo dva meseca operacija, stoji u proceni američke obaveštajne službe iz decembra. To znači oko 3.000 ruskih vojnika za svaki kvadratni kilometar teritorijalnog dobitka.

Ipak, britanska obaveštajna agencija upozorila je da će Rusija najverovatnije moći da nastavi ovaj nivo ofanzivnih aktivnosti u doglednoj budućnosti.

"Ako Ruse zanima određeni deo fronta, oni će ga sravniti sa zemljom", rekao je major Bets pokazujući na ekran koji prikazuje snimke dronova uživo kako bi ilustrovao svoju tvrdnju.

"Od sredine decembra Rusi su potpuno uništili ovaj drvored. Ako pogledate oko drvoreda u radijusu 100 puta 100, tu je samo preorana zemlja."

Ali ukrajinci "kopaju rupe da nekako prežive i drže položaje", dodao je.

Ipak, čak i mali ruski dobici predstavljaju rizik za Ukrajinu. Zauzimanje Marinke - grada u blizini Avdijevke - nakon godina borbi omogućilo je Rusima da otvore novu liniju napada na drugi grad, Vuhledar, sa severa.

"Neprijatelj je delimično uspio, nećemo to skrivati", rekao je Bets.

Koriste svoju prednost u artiljeriji kako bi "dezorijentisali naše momke u rovovima, a onda dolazi pešadija", rekao je.

"Protiv pešadije se borimo mirno i držimo se."

Ko će duže izdržati

Nije tajna da je strategija Kremlja izdržati duže od Ukrajinaca, a njegove su snage itekako svesne nedostataka u ukrajinskoj artiljeriji, rekli su vojnici koji stalno moraju da prilagođavaju taktiku kako bi pokušali da steknu prednost.

Dok je prošle sedmice iznad Avdijevke grmela artiljerijska paljba, više od 150 Rusa ispuzalo je kroz usku cev ispod zemlje do važnog ukrajinskog utvrđenog položaja u rekreacionom objektu zvanom "Careva koliba".

Izašli su Ukrajincima iza leđa i postavili im zasedu, tvrde obe strane. Čak je i Vladimir Putin, koji je u predizbornoj kampanji, čini se, pomenuo tu operaciju kao dokaz uspeha na bojnom polju, rekavši da su ruski vojnici "zauzeli 19 kuća i drže ih".

Kako zalihe i municija nestaju, Ukrajinci kažu da će morati da plate višu cenu u krvi kako bi održali svoje linije.

Poručnik Serhij Stetsenko (40), komandir jurišnog voda, rekao je da se Rusi ukopavaju i utvrđuju čak i ako se uspeju probiti samo nekoliko metara napred.

Na tim će prednjim položajima onda često ostaviti samo dva ili tri vojnika.

"Zovu ih kamile", rekao je Stetsenko koristeći žargonski izraz za ljude koji rade dosadan posao dok se s njima postupa kao sa životinjama.

Ti vojnici kopaju i po nekoliko dana, pre nego šeto se okupi druga grupa i započne novi napad.

Narednik Danilo, komandir 47. vazdušno-izviđačke jedinice, koji iz bezbednosnih razloga nije želeo da kaže prezime, rekao je da će, ako odbrana dobro funkcioniše, razbiti napad i pre nego što u potpunosti krene.

"Obrambene operacije se mogu mnogo bolje kontrolisati. Vi postavljate uslove za zemlju koju kontrolišete", rekao je Danilo.

Ali u borbi stvari mogu brzo izmaknuti kontroli.

Poručnik Stetsenko opisao je jedan nedavni sukob kada je ruski tenk uspeo da dođe do njihovog položaja.

"Tenk uništava sve što mu se nađe na putu, pa nećete izložiti glavu", rekao je. "Ali, Rusi iskaču iz vozila i srljaju u rovove rušeći sve pred sobom. Njihove momke koji se žele predati, Rusi sve streljaju."

Major Bets usporedio je to s bokserskim mečom.

"Glavna stvar je sposobnost primanja udaraca", rekao je.

"Ponosno mogu reći celom svetu da Ukrajina zna kako da primi udarac. Ali ovo nipošto nije poslednja runda."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    8. februar 2024 | 22:43

    I sta kazete britanska agencija javlja kolki su Ruski gubici

  • Гаргамел

    8. februar 2024 | 22:28

    Ако Британци и Американци процењују, онда је тачно !!!

  • Mirko

    8. februar 2024 | 22:30

    Cemu toliki hvalospjevi kad su ga Rusi zauzeli danas bez nekih vecih problema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA