Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovako se radi u srcu svetske špijunske jazbine: Od "kineske zveri" se najviše strahuje

E. S.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovo obaveštajno središte najveći je obaveštajni centar na svetu, gde zemlje članice obaveštajnog saveza za razmenu obaveštajnih podataka pod nazivom "Pet očiju" (Five Eyes) zajedno rade na prikupljanju, obradi i proceni obaveštajnih podataka za slanje britanskoj i savezničkim vladama

  • 2
NATO, komanda, praćenje Foto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Zgrada "Pathfinder" nalazi se u britanskom strateškom komandnom kompleksu RAF Vajton u blizini Hantingdona u Kembridžširu, domu stotina pripadnika vojnog osoblja i civila koji rade unutar šire organizacije Odbrambene obaveštajne službe, odnosno vojne obaveštajne službe (Defence Intelligence), koju čini ukupno 4.500 pripadnika.

Kako prenosi The Times, koji je uz još nekoliko medija dobio redak pristup unutrašnjosti objekta, vojni špijun u tom obaveštajnom kompleksu u ruralnom delu Kembridžšira, u kojem se prikupljaju i obrađuju strogo poverljive informacije, pokazuje na kartu koja prikazuje putanju hipersoničnog projektila.

"Puno su veće šanse za preživljavanje ako se to oružje uništi pre nego što bude lansirano", kaže obaveštajac koji je želeo da ostane anoniman.

Jedno od oružja od kojeg najviše strahuje je kineski DF-27, balistički projektil srednjeg dometa koji ima domet od gotovo 5.000 kilometara. Njegova maksimalna brzina iznosi najmanje 5 maha, odnosno nešto više od 6000 kilometara na sat, što je pet puta brže od brzine zvuka, a njegove hipersonične klizne bojeve glave mogu minjati smer kako bi izbegle detektovanje, prenosi Jutarnji pisanje Tajmsa.

"To su opasna oružja", ističe, dodajući da, iako je Kina jedina zemlja trenutno koja zaista može rasporediti hipersonično oružje, Rusija pokušava da postigne isti cilj.

Ovo obaveštajno središte najveći je obaveštajni centar na svetu, gde zemlje članice obaveštajnog saveza za razmenu obaveštajnih podataka pod nazivom "Pet očiju" (Five Eyes) zajedno rade na prikupljanju, obradi i proceni obaveštajnih podataka za slanje britanskoj i savezničkim vladama.

Među tamošnjim stručnjacima su lingvisti, civilni naučnici, psiholozi, geografi i stručnjaci za obradu podataka. Drugi, pak, deluju u tajnim misijama u inostranstvu, neki od njih kao agenti koji rade s regrutima na prikupljanju informacija od protivnika.

Agent s kojim je razgovarao The Times provodi dane analizirajući oružje koje su izradile protivničke zemlje, ponekad oružje vrlo osetljive naravi koje je isporučeno u Veliku Britaniju s ratišta širom sveta. Jedno od najnovijih oružja koje je došlo u njegove ruke je dron "Shahed 131" iranske proizvodnje, još uvek zamotan u plastičnu foliju.

Vojni zapovednici, nakon što su se upoznali sa stručnom analizom o hipersoničnom oružju, veruju da Britanija mora biti spremna da oformi vojne baze u inostranstvu kako bi se odbranila od napada, umesto da se oslanja na britanske resurse kod kuće.

Jedan britanski zvančnik objasnio je kako bi britanski sistem odbrane bio preopterećen ako bi veliki broj projektila počeo da pada na Britaniju, tako da bi gađanje oružanih sistema na mestu na kojem se nalaze bilo ključno za zaštitu građana.

Iako zemlja raspolaže vazduhoplovima koji se mogu podignuti za nekoliko sekundi kako bi zaštitili nebo i ratne brodove Type 45 koji mogu obarati projektile, ona nema integrisani sistem protivraketne odbrane.

Vojni čelnici priznaju da bi Britanija zato imala problema s odgovorom na napad većeg broja projektila ili bespilotnih letelica.

Obaveštajni analitičari u "Defense Intelligence" nadaju se da će uspeti da dobiju sliku o tome odakle bi projektili mogli biti lansirani - bilo da je reč o vojnoj bazi na kopnu ili na drugim platformama - tako da u slučaju da se zemlja nađe u situaciji u kojoj je ranjiva na napad, budu u mogućnosti da vladi daju popis mogućih ciljeva.

Međutim, stručnjaci veruju da bi moglo biti prekasno da se napad zaustavi ako bi se radilo o hipersoničnom oružju.

Opasna vremena

Na briefingu za novinare o pretnji s kojom se suočava Velika Britanija, zvaničnici odbrane izjavili su da svet živi u "zaista opasnim vremenima". Upozorili su da je sukob velikih razmera verovatniji nego što je bio u nedavnoj prošlosti jer je sve što je potrebno "iskra" koja može doći iz bilo kojeg smera.

Od trenutka upozorenja, ne bi bilo vremena za značajnije akcije kako bi zemlja bila spremna za sukob velikih razmera.

"Moramo da počnemo sada da se pripremamo", rekao je britanski zvaničnik odbrae, upozorivši kako namera nije da se šalje poruke panike. Međutim, objašnjavaju kako bi se Britanija iznenada mogla naći u krizi ako oni koji su zaduženi za odbranu zemlje ne dobiju prave obaveštajne podatke.

Analiza direktnih pretnji Ujedinjenom Kraljevstvu nije jedini zadatak vojne obaveštajne službe. Radnici neprestano prate rat ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, akcije Kine po pitanju Tajvana i napade huta - jemenskih šiitskih pobunjenika koje podupire Iran - na brodove u Crvenom moru.

"Na Bliskom istoku traje oluja, a u Ukrajini uragan. Kina je ‘klimatska promena‘... Svi su neverovatno zaposleni", kaže obaveštajni radnik dok pokazuje na različite stolove na ogromnom prostoru unutar zgrade Pathfinder, nazvanoj po eskadrilama za označavanje ciljeva u Komandi bombardera RAF-a tokom Drugog svetskog rata.

Unutar zgrade desetine timova rade na različitim misijama. Na stolu s materijalima vezanim za Afriku nalazi se zastava Islamske države (ISIL). U blizini je tim špijuna okupljen oko stola i velikog ekrana koji prikazuje podatke s drona koji prati brod u gradu Port Sudan na Crvenom moru.

Brojne ekspertize

U jednom trenutku pali se crveno svetlo kako bi upozorilo one na spratu da se unutar zgrade nalaze posetioci bez sigurnosne provere. Digitalni sat pokazuje vreme u Moskvi, kao i vreme u zemljama članicama ‘Pet očiju‘ - SAD-u, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i samoj Britaniji.

Jedan od timova obaveštajne službe nedavno je dostavio obaveštajne podatke Ujedinjenim nacijama kako bi dokazao da je Severna Koreja isporučila vojnu opremu Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine kršeći sankcije UN-a.

Takođe su pomogli u otkrivanju informacije da je Rusija poslala 30 konja cenjene ruske pasmine Orlovski kasač (ruski - orlovski risak) teretnim vozom u Severnu Koreju samo nekoliko dana nakon što je Bela kuća navela da je Pjongjang isporučio granate za Putinove ratne potrebe u Ukrajini.

Drugi šalju informacije prikupljene od bespilotnih letelica koje su ispalili hutii kako bi informisali mornare na brodu HMS Diamond, koji patrolira Crvenim morem pokušavajući da suzbije akcije pobunjeničke grupe.

Jedna je jedinica, pak, odgovorna za pomoć britanskoj policiji u pronalaženju nestalih osoba, ulaženju u trag ubicama ili sprovođenju racija protiv organizovanih kriminalnih grupa. Vojno osoblje koristi specijalizovane kamere i laserske skenere koji mogu stvoriti sliku o tome kako objekti izgledaju iznutra i detektovati sve pretnje na koje policija može naići.

Njihova analiza bila je ključna u slučaju trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Salsburijju 2018. godine, kako bi se odredilo mesto otkuda se nervni agens novičok mogao proširiti unutar policijske stanice.

Sve ove ekspertize znače da su njihove veštine vrlo tražene, pri čemu viši čelnici službe često moraju da donose odluke koga se mogu odreći za obavljanje zadataka za civilne vlasti u trenutku kada pretnje u inostranstvu porastu. Ipak, bez obzira na to koliko se pretnja sada čini ozbiljnom, jasna je poruka Odbrambene obaveštajne službe donosiocima politi;kih odluka da bi stvari mogle postati puno gore pre nego što svet ponovno bude sigurnije mesto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA