≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turbulencije u mađarskoj Vladi: Posle predsednice, ostavku podnela i ministarka pravde, evo šta je rekla

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivša ministarka pravde i poslanica u mađarskom parlamentu podnela ostavku

  • 0
Judit Varga, ministarka pravde u Mađarskoj Foto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Bivša ministarka pravde Mađarske Judit Varga najavila je danas povlačenje iz javnog života, uključujući vraćanje poslaničkog mandata vladajuće koalicije Fides-Hrišćansko-demokratski savez. Varga je svoju odluku objavila danas na Fejsbuku kao odgovor na ostavku predsednice Katalin Novak.

Ona je podsetila da je od promene političkog sistema za validnost pojedinačnih odluka predsednika o pomilovanju bio potreban i potpis ministra pravde.

"Nastavila sam više od 25 godina staru praksu ministra pravde u priznavanju odluke predsednika o pomilovanju", rekla je ona i dodala da je preuzela političku odgovornost za potpisivanje odluke predsednika.

Ona je zahvalila na saradnji svima sa kojima je poslednjih godina radila u timu.

"Povlačim se iz društvenog života, odričem se mandata kao poslanik i nosilac liste za EP. Mađarska može nastaviti da računa na mene u čuvanju naših nacionalnih interesa i vrednosti", poručila je Varga.

Predsednica Mađarske Katalin Novak izdala je saopštenje nakon što je večeras podnela ostavku na tu funkciju, priznavši da je napravila grešku jer je pomilovala seksualnog prestupnika koji je optužen da je zlostavljao decu.

"Kao Mađarica, očekivala bih da predsednik zemlje ne sme da pravi greške. Odgovornost se mora preuzeti u ovom slučaju. Na dužnost sam stupila jer strastveno volim Mađarsku, verujem da je naša nacija miroljubiva, dobroćudna, časna", navela je Novak, preneo je MTI.

(Kraj) jsi/gri

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA