Vreme čitanja: oko 1 min.

Tramp traži intervenciju Vrhovnog suda povodom odbacivanja njegovog imuniteta

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tramp traži intervenciju Vrhovnog suda povodom odbacivanja njegovog imuniteta

  • 1
Donald Tramp suđenje Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp obratio se danas Vrhovnom sudu SAD, tražeći da interveniše nakon što su niži sudovi odbacili njegov imunitet od krivičnog gonjenja zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima 2020. godine i da produži odlaganje suđenja protiv njega zbog tih optužbi.

Tramp tvrdi da je tada imao imunitet kao predsednik SAD, prenosi Rojters.

Tramp je zatražio od sudija Vrhovnog suda da obustave sprovođenje presude Apelacionog suda u Vašingtonu o odbijanju njegovog zahteva za imunitet.

Trampovi advokati uložili su danas hitnu žalbu Vrhovnom sudu, samo četiri dana nakon što su sudije saslušale Trampov zaseban apel da ostane u trci za predsedničke izbore.

Suđenje Trampu pred federalnim sudom u Vašingtonu koje je bilo planirano za 4. mart je odloženo, a novi datum nije određen.

Tužioci su tvrdili da je Tramp delovao kao kandidat, a ne predsednik, kada je vršio pritisak na zvaničnike da ponište izborne rezultate i podstakao svoje pristalice da izvrše napad na Kapitol 6. januara 2021. godine i izvrše pritisak na Kongres da ne potvrdi pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    13. februar 2024 | 02:06

    Ovo sudjenje protiv G Trampa je zaista besmislica /ima pravo na imunitet / to nepoznaje istorija Sad ovakav odnos prema presedniku ko sto rade protiv G TRAMPA ,SAD pokazuje svohe pravo lice koje nije za pohvaliti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA