Vreme čitanja: oko 4 min.

Ruski umetnik preti da će uništiti remek-dela Pikasa, Rembranta i Vorhola: "Ako Asanž umre u zatvoru..."

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Andrej Molodkin tvrdi da je sakupio 16 umetničkih dela - za koja procenjuje da su zajedno vredni više od 45 miliona dolara i da ih čuva u sefu od 29 tona sa "ekstremno korozivnom" supstancom

  • 4
WikiLeaks Julian Assange Džulijen Asanž Foto: Profimedia/PA Images/Dominic Lipinski

Ruski umetnik Andrej Molodkin kaže da je spreman da kiselinom uništi remek-dela Pabla Pikasa, Rembranta i Endija Vorhola, ukoliko Džulijan Asanž umre u zatvoru.

Molodkin tvrdi da je čak 16 umetničkih dela, za koje procenjuje da vrede više od 45 miliona dolara, stavio u sef težak 29 tona, u kojem se nalazi veoma korozivna supstanca.

Unutar trezora su kutije sa remek-delima i pneumatska pumpa koja povezuje dva bela burića - jedan sa kiselim prahom, a drugi sa akceleratorom koji bi mogao da izazove hemijsku reakciju dovoljno jaku da pretvori sadržaj sefa u krhotine, tvrdi Molodkin.

Projekat koji je nazvao "Prekidač mrtvog čoveka", podržava i supruga Džulijana Asanža, koji čeka odgovor na svoju poslednju žalbu da ne bude izručen u SAD, gde je optužen za špijunažu.

Osnivač Vikiliksa je tražen u Americi zbog navodne zavere za dobijanje i obelodanjivanje informacija o nacionalnoj odbrani nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procureli u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku. Ovaj 52-godišnjak negira dela koja mu se stavljaju na teret.

On je skoro pet godina u londonskom zatvoru Belmarš, a njegova poslednja žalba biće razmatrana na Višem sudu u Londonu 20. i 21. februara.

Asanžove pristalice kažu da mu preti 175 godina zatvora ako bude izručen. Njegov advokat tvrdi da je život Australijanca "u opasnosti" ako žalba ne bude prihvaćena.

Molodkina je za SkyNews rekao da "u ovim katastrofičnim vremenima, kada se vodi toliko ratova, uništavanje umetničkih dela je veći tabu nego uništavanje ljudskog života".

"Otkako je Džulijan Asanž u zatvoru sloboda izražavanja, sloboda govora, sloboda informacija se sve više guši", rekao je Molodkin.

Ruski disident je odbio da kaže koja tačno remek-dela slavnih umetnika drži u sefu, ali je rekao da su u pitanju dela Pikasa, Rembranta, Vorhola, Džaspera Džonsa, Dženis Kuneli, Sare Lukas, Santijaga Sijere i mnogih drugih.

"Verujem da ako se nešto dogodi i uništimo umetničko delo ono će biti izbrisano iz istorije, niko neće znati koje je to remek-delo bilo", rekao je Molodkin.

On je rekao da postoji dokumentacija i da je sve fotografisao.

Plan je da u petak zaključa sef i drži ga u svom studiju na jugu Francuske, a potom hoće da ga prebaci u muzej.

Upitan kako "Prekidač" radi, on kaže da se 24-časovni tajmer mora resetovati pre nego što dostigne nulu kako bi se sprečilo oslobađanje korozivnog materijala.

On kaže da će to učiniti "neko blizak" Asanžu potvrđujući da je još uvek živ u zatvoru svakog dana – što će značiti da tajmer može ponovo da se aktivira.

Ukoliko Asanž bude pušten iz zatvora, umetnička dela će biti vraćena njihovim vlasnicima tvrdi Molodkin.

Ističe da su mnogi kolekcionari preplašeni da će kiselina slučajno procuerli, ali insistira da je ceo projekat veoma profesionalno odrađen.

Molodkin je rekao da ne bi imao ikakvu emociju ako se remek-dela unište "jer sloboda je mnogo važnija".

Đampaolo Abondio, vlasnik umetničke galerije u Milanu, rekao je da je dao umetničko delo Pikasa za sef i dodaje da je potpisao ugovor koji ga sprečava da otkrije o kom delu je reč.

Rekao je da je njegov prvi odgovor kada su ga zamolili da učestvuje bio: "Nema šanse", ali ga je ubedio Molodkin, kojeg poznaje od 2008. godine.

"To me je navelo na ideju da je za svet važnije imati jednog Asanža nego dodatnog Pikasa, pa sam odlučio da prihvatim“, rekao je Abondio za Sky News.

"Možemo da kažemo da sam optimista što sam pozajmio delo. Ako Asanža puste na slobodu, dobiću remek-delo nazad", rekao je Abondio.

Pikasova dela vrede od 10.000 do 100 miliona dolara, dodaje Abondio i ističe da "je broj nula taj koji ga čini važnijim kada se govori o ljudskom životu".

I umetnik Franko B je rekao da je donirao delo koja će biti zaključano u sefu.

"To je divan rad, jedan od mojih najboljih. Nisam poklonio nešto što sam našao u ćošku mog studija. Poklonio sam rad koji mi je veoma drag koji govori o slobodi, cenzuri", dodao je.

"Važno je. To je mali gest u poređenju sa onim što je Asanž uradio i kroz šta prolazi", dodao je Franko B.l

Stela Asanž, koja sa Džulijanom ima dvoje dece upitala je šta je veći tabu – uništavanje umetnosti ili uništavanje ljudskog života?

"Prekidač je umetničko delo. Džulijanovo političko zatvaranje je akt pravog terorizma protiv demokratije. Ovde prave mete nisu samo Džulijan Asanž, već pravo javnosti da zna i budućnost moći da se vlast drži odgovornom. Ako pobedi demokratija, umetnost će biti sačuvana – kao i Džulijanov život", istakla je.

Podsetimo, Asanž je u zatvoru u Belmaršu od aprila 2019. gdoine, kada je napustio ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je tražio politički azil u junu 2012. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    13. februar 2024 | 10:44

    I treba

  • Коњослав

    13. februar 2024 | 11:32

    Слобода за Асанжа,стоп нео-либерализму тј. робовласништву,феудализму,једноумљу!!!

  • Vitez Koja

    13. februar 2024 | 12:11

    Treba da nas je sve, na celom svetu sramota kada gledamo kako najhrabriji od nas, koji se suprotstave sistemu, sistemu koji je toliko zla naneo, trpe torturu od tog sistema.Nije ni čudo što nam je tako kako nam je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA