Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši predsednik Mongolije ismejao Putina: Njegov tvit "pobedio na internetu", pokazao kolika je Rusija bila

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nakon Putinovog interjvua, pronašao sam ovu istorijsku mapu. Ne brinite, mi smo slobodna i mirna nacija", pisalo je u objavi

  • 16

Vladimir Putin je u svom intervju u sa bivšim voditeljom Fox news-a, Takerom Karlsonom, naveo da Rusija zapravo ima pravo na Ukrajinu pozivajući se na istorijske granice, iako je Ukrajina nezavisna zemlja, što je bivši predsednik Mongolije ismejao u objavi na bivšem Tviteru.

Kao odgovor na Purinove tvrdnje stigla je objava bivšeg predsednika i premijera Mongolije, Cahijagina Elbegdordža, koji je na društvenoj mreži Iks okačio mapu na kojoj se vidi teritorijalni odnos dve države u istoriji.

"Nakon Putinovog interjvua, pronašao sam ovu istorijsku mapu. Ne brinite, mi smo slobodna i mirna nacija", pisalo je u objavi.

Naime, bivši predsednk, koji je vodio Mongoliju u periodu od 2009. do 2017. godine, podelio je mapu na kojoj je prikazano nekadašnje Mongolsko cartvo koje je u istoriji kontrolisalo delove današnje Rusije.

Komentari ispod objave su bili da je ovo "tvit koji je pobedio na internetu" i da "svi treba zbog ovoga da učimo istoriju.

"Znam da Putin ne toleriše slobodu, sedeo sam sa njim u više navrata. On prezire razlike i naticanje. Njega plaši slobodna Ukrajina. On je narcisoidan, ne može sebi da priušti da ima uspešne i prosperitetne komšije", rekao je bivši predsednik, prenosi BI.

Inače, ruski predsednik često koristi istorijske granice da racionalizuje svoju brutalnu invaziju, tvrdeći da Rusija ima pravo na Ukrajinu iako je Ukrajina nezavisna zemlja, dok se mnogi istoričari ne bi složili sa tim.

Karte koje je podelio pokazale su i koliko je Rusija bila mala u 15. veku.

Mongolsko carstvo je nekada bilo najveće na svetu. Njena teritorija je pokrivala veći deo Evroazije i obuhvatala je savremenu Kinu i veći deo Rusije, kao i Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    13. februar 2024 | 14:04

    Mongoli Dzingis Kan su bili osvajači ,ubice.A sto niste pokorili na karti tada i to malo parce Rusije? Pa niste mogli .Kasnije Rusija povratila svoje teritorije od vas varvara.

  • Zoran

    13. februar 2024 | 14:08

    Upravu je bivši predsednik Mongolije.Tatari su držali celu Aziju i deo Evrope a osvajali su u hordama i pravili pokolj takav da je genocid blaga reč sve dok se Rusi nisu organizovali i sveli ih na par miliončića i ostavili ih da i dalje jašu konje u hladnoj stepi i da se bave tradicionalnim rvanjem i bacanem kamena s ramena.Sve u svemu pretvorili su ih u jednu miroljubivu naciju na kraju Sveta.

  • Oldtajmer®

    13. februar 2024 | 13:57

    Ne znam samo kako bi svet reagovao kada bi smo se mi Srbi, kao ovaj Mongolac, pozvali na Dušanovo carstvo.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA