Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 100 bolnica zatvoreno zbog hakerskog napada: Tražili pare, pa napravili ogromne probleme celoj zemlji

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sajber iznuđivači su tražili 3,5 bitkoina, vrednih više od 130.000 funti, da bi otključali vitalne fajlove koje su šifrovali

  • 0
Internet prevara prevare, sajber kriminal, haker Foto-ilustracija: Shutterstock

Više od stotinu rumunskih zdravstvenih ustanova pogođeno je hakerskim napadom, a neki lekari su bili primorani da pribegnu olovci i papiru, javlja BBC.

Među pogođenima su dečje bolnice i bolnice za hitne slučajeve, a druge ustanove su isključene s interneta iz predostrožnosti.

Sajber iznuđivači su tražili 3,5 bitkoina, vrednih više od 130.000 funti, da bi otključali vitalne fajlove koje su šifrovali.

Ali rumunski sajber zvaničnici su rekli da je nedavno napravljena rezervna kopija podataka, što je smanjilo uticaj hakerskog napada.

Napad se uglavnom odigrao tokom noći u ponedeljak, navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva zdravlja, i bio je usmeren na široko korišćeni medicinski informacioni sistem.

Incident je pod istragom IT stručnjaka, uključujući stručnjake za sajber bezbednost iz Nacionalne direkcije za sajber bezbednost (DNSC), saopštilo je ministarstvo.

Prema DNSC-u, napadom je pogođeno 25 bolnica, počevši od Pedijatrijske bolnice u Piteštiju.

Organizacija je saopštila da je 79 drugih zdravstvenih ustanova isključeno iz mreže dok se sprovode istrage kako bi se utvrdilo da li su i one pogođene napadom.

Iako su zvaničnici identifikovali vrstu korišćenog malvera, odgovorna grupa tek treba da bude identifikovana. Zahtev za otkup uključuje samo imejl adresu, napisali su zvaničnici.

Pošto većina ciljanih bolnica ima nedavne napravljene rezervne kopije podataka sa pogođenih servera, očekuje se da će objekti biti u mogućnosti da se vrate u funkciju prilično brzo.

Ali uticaj na pacijente će verovatno biti dubok, jer su desetine bolnica morale iz predostrožnosti da isključe uređaje povezane na internetom. Ovo bi, u teoriji, moglo da utiče ne samo na zakazivanje pregleda i evidenciju, već i na mašine kao što su MRI skeneri.

Velika Britanija je 2017. godine doživela sličan napad koji je poremetio 80 od 236 bolničkih fondova širom Engleske i prouzrokovao otkazivanje ili preuređenje gotovo 7.000 termina.

Nakon tog incidenta, britanski zdravstveni sistem je prihvatio da postoje "lekcije koje treba naučiti" i napravio niz izmena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA